Najnovije vesti

MASAKR U NP ĐERDAP: Direktor odobrio pokolj divljači

Istrebljuju srne i jelene

MASAKR U NP ĐERDAP: Direktor odobrio pokolj divljači

Društvo
00:00h
Surovo: Iako je u proteklih 10 godina ubijeno 55 jelena, ove godine rukovodstvo planira da ubije 100, od ukupno 300, kao i 270 srna i više od polovine divokoza

BEOGRAD - Do istrebljenja.Rukovodstvo Nacionalnog parka Đerdap planira da ove godine odstreli 100 jelena, od ukupno 300, koliko ih prema zvaničnom popisu ukupno ima u parku. Da ovo slobodno možemo nazvati pokoljem ove životinjske vrste, najbolje govori podatak da je u prethodnih 10 godina odstreljeno 55 jelena.Lovački lobiSprovođenjem ovog plana odstrela divljači u NP Đerdap nisu ugroženi samo jeleni već i druge životinje. Tako planiraju odstrel i 270 srna, što je 32 odsto od ukupnog broja od 740 komada u lovištu, ali i 16 divokoza, kojih prema nekim procenama ukupno ima svega 30, a ne 120, koliko piše u popisu.- Iz izvoda iz važeće Lovne osnove vidi se da je za 10 godina odstreljeno ukupno 55 grla, a ove godine se želi odstreliti 100 jelena. Motiv treba da se traži u lovačkim lobijima, a prema kojima aktuelni direktor ima i privatne obaveze jer im je davao nerealna obećanja. Predsednik Nadzornog odbora JP „NP Đerdap“ Zoran Škobić prvo je odbio da potpiše takav plan, ali je sada promenio mišljenje jer mu je neko rekao da u NP Đerdap ima 700 jelena i da 100 za ubijanje i nije neki broj - kaže izvor Kurira.Da će, ukoliko se pomenuti plan odstrela za 2014. usvoji, u NP Đerdap na delu biti pravi pokolj divljači, potvrdio je i Slaviša Božinović, član Nadzornog odbora NP Đerdap, koji je protivnik takvog plana.- To će biti katastrofa, pokolj divljači, naročito jelenske. U konsultacijama sa ljudima koji vode „Timočke šume“ saznao sam da je već 30 ubijenih jelena u NP Đerdap katastrofa, a kamoli 100. Za pet godina, koliko sam bio u UO NP Đerdap, bio je zabranjen lov na divokoze jer se još nisu razmnožile dovoljno, a ove godine je planiran i njihov odstrel. Plan je smislio direktor NP Đerdap Srđan Stefanović i njegov pomoćnik za šume i lov Ninoslav Jovanović - tvrdi Božinović.Direktor NP Đerdap Stefanović danima ne odgovara na pozive, a na pitanja koja smo uputili do zaključenja ovog broja Kurira nismo dobili odgovore.Plan odstrelaŠkobić kaže da se plan odstrela donosi na osnovu procedure.- Plan se donosi na osnovu lovne osnove koju utvrđuje stručna služba NP Đerdap i koju je nadležno ministarstvo usvojilo za 2014. godinu. To je plan uzgoja divljači radi održavanja ravnoteže divljači u prirodi i on je na dnevnom redu za usvajanje - kaže Škobić, koji nije hteo da komentariše zašto je ove godine planiran odstrel 100 jelena, kad ih je za 10 godina odstreljeno svega 55.

MinistarstvoLOVNU OSNOVU IZRADIO JE NPU Ministarstvu poljoprivrede kažu da je plan usvojen na osnovu podataka koje im je dostavio NP Đerdap.- Planiranje u lovstvu predstavlja najosetljiviji i stručno najodgovorniji zahvat u gazdovanju divljači i lovištem. U skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu, lovnu osnovu je izradio korisnik lovišta „Đerdap“, kao pravno lice koje ima zaposleno lice sa licencom za izradu planskih dokumenata.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja