I RAČUNI ZA VODU SVE VEĆI: Jedan rasipni komšija skupo košta celu zgradu
Foto: Shutterstock

Vodovod odbija mogućnost greške

I RAČUNI ZA VODU SVE VEĆI: Jedan rasipni komšija skupo košta celu zgradu

Društvo -
Najveći problem imaju stanari stambenih zgrada sa istim vodomerom i akontacionim plaćanjem. Primera radi, u Beogradu 180.000 vodomera čita 77 radnika vodovoda. Da bi se svi pročitali, potrebna su dva meseca

BEOGRAD - Na račune za vodu sve je veći broj pritužbi kako u Beogradu, tako u Pančevu ili Novom Sadu. Da bi račun za utrošenu vodu bio relan treba da instalacija bude ispravna, da se vodomeri redovno očitavaju i da u stambenim zgradama svi podjednako vode računa o potrošnji.

Sve je više pritužbi građana na račune za potrošnju vode, upozoravaju iz Nacionalne službe potrošača. Da li nam se naplati više vode nego što potrošimo, teško je utvrditi. Tek, najveći problem imaju stanari stambenih zgrada sa istim vodomerom i akontacionim plaćanjem. Primera radi, u Beogradu 180.000 vodomera čita 77 radnika vodovoda. Da bi se svi pročitali, potrebna su dva meseca.

Zoran Pavlović iz beogradskog naselja Višnjička banja već godinama ima problem sa visokim računima za vodu a samim tim i za Infostan. Mesečna potrošnja njegovog sedmočlanog domaćinstava je preko 80 kubika, što znači da na kraju meseca treba da plati 15.000 dinara samo za vodu. Svaki put kada se obrati vodovodu, kaže, dobije isti odgovor.

"Verovatno u sistemu negde postoji problem ili neki kvar u zgradi i trebalo bi da se ispita od vodomera preko šahta do stana ili u celoj zgradi, da vodovodna instalacija ne pušta negde nekontolisano, ili da nisu ispravne instalacije", kaže Zoran Pavlović.

Mogućnost greške u očitavanju vode ili fakturisanju potrošnje praktično ne postoji, kažu u Vodovodu, napominjući da čitači vodomera to rade redovno i koriste najsavremenija tehnička sredstva. Upozoravaju potrošače da vode računa o stanju instalacija i mestima gde voda teče. Najveće nekontrolisano oticanje je na vodokotlićima. Samo jedan neispravan može da uveća račun celoj zgradi.

"Postoji jedan vodomer za stambenu zgradu preko koga se meri potrošnja svih potrošača koji tu žive za sve stanove, svi potrošači praktično utiču na iznos mesečne fakture i ako je jedan stanar u toj zgradi neracionalan sa potrošnjom to će se reflektovati kroz uplatnice svih stanara koji žive u toj stambenoj zgradi", kaže Periša Joksimović iz sektora prodaje i naplate JKP "Vodovod i kanalizacija".I u nacionalnoj Uniji potrošača sve je više primedaba građana koji žive u stambenim zgradama. Najviše u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu.

"Prosto vi ne možete da dokažete da niste potrošili toliko kubika, da nemate u kući bazen i naplaćuje vam se voda kao da ste koristili bazen, da redovno perete kola imate razne neke uređaje koji su veliki potrošači vode, a zapravo to nije tako", kaže Goran Papović iz nacionalne službe potrošača.U beogradskom vodovodu potrošnju vode čitaju više puta godišnje, a obračun rade na tri ili šest meseci."Kada se vrši korekcija akontacionih računa na šestomesečnom nivou onda dolazi do drastičnih povećanja u toku tog meseca, da bi se ti računi na kraju uravnotežili u nastupajućem periodu. Bez obzira ukupna količina vode na godišnjem nivou je jako visoka", kaže Zoran Pavlović.

Primera radi, Beograđani mesečno troše od 5,5 do 10,5 kubika vode po članu domaćinstva, a četvoročlano domaćinstvo u SAD-u potroši 11 kubika vode sa zalivanjem travnjaka i pranjem automobila.

http://www.youtube.com/watch?v=YmZTg6UELwM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track