Ministar prosvete: Odliv mozgova, nažalost, dokaz da vredimo
Foto: Fonet

Srbija ne može u Evropu neobrazovana

Ministar prosvete: Odliv mozgova, nažalost, dokaz da vredimo

Društvo -
Obrazovni sistem u zemlji nije toliko loš koliko ga mi lošim prikazujemo, kazao je Jovanović

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Tomislav Jovanović izjavio je danas da je jedan od pokazatelja da je srpsko obrazovanje dobro upravo činjenica da je visokoobrazovani kadar jedan od najvećih izvoznih resursa zemlje.

"Mi smo, nažalost, zemlja koja školuje kadar da bi ga izvozila", kazao je Jovanović na konferenciji "Razvoj karijernog vođenja u cilju unapređenja visokog obrazovanja u Srbiji", koja je održana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. On je kazao da je upravo to argument protiv svih onih koji kritikuju obrazovni sistem u Srbiji."Obrazovni sistem u zemlji nije toliko loš koliko ga mi lošim prikazujemo", kazao je Jovanović.

Ministar prosvete je ocenio da je uprkos lošim finansijskim uslovima i problemima iz prošlosti, obrazovni sistem Srbije na zadovoljavajućem nivou. "Potrebno je da predavači na svim nivoima obrazovanja učine da nastava bude prijemčivija i zanimljivija za učenike i studente", kazao je Jovanović.

On je poručio da Srbija ne može u Evropu neobrazovana i da cilj treba da bude dostizanje najviših evropskih standrda u obrazovnom sistemu.Ministar je kao probleme u srpskom obrazovanju naveo nedostatak adekvatnog informacionog sistema, a kada je reč o visokom obrazovanju založio se za kategarizaciju fakulteta na osnovu toga koliku mogućnost zapošljavanja pružaju studentima. Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević istakao je da je potrebna saradnja i efikasnija komunikacija fakulteta i poslodavaca."To je suština karijernog vođenja i bolje mogućnosti za zaposlenje", kazao je Bumbaširević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track