DA SE NE ZABORAVI: 22 godine od ubistva srpskog svata na Baščaršiji
Foto: Youtube

Da se nikad ne zaboravi

DA SE NE ZABORAVI: 22 godine od ubistva srpskog svata na Baščaršiji

Društvo -
Na današnji dan 1992. Ramiz Delalić Ćelo ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, čime je nagovešten početak građanskog rata u BiH

SARAJEVO - Pre tačno 21 godinu, ispred Stare srpske crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivisani zločin kada su muslimani, predvođeni Ramizom Delalićem, zvanim Ćelo, ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Ceo slučaj je prilično jasan, o čemu postoje izjave svedoka ovog zločina, kao i video-kaseta celog događaja.Prvog martovskog dana 1992. godine svatovi, okićeni srpskim znamenjima, pokušali su da dođu do Stare srpske crkve na Baščaršiji, gde je trebalo da bude obavljen svadbeni ručak.

Srpska zastava zasmetala je muslimana koji su pokušali da je otmu. Kada im to nije uspelo, odlučili su se na ubistvo. Ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović i ranjen sveštenik Radenko Miković, a ubice - koje vlast muslimanskog lidera Alije Izetbegovića nije ni pokušala da identifikuje i kazni - spalile su i srpsku zastavu.Ovaj zločin izvršio je sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo, koji se slobodno kretao sarajevskim ulicama, jer je protiv njega tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo otvorilo sudski proces, koji nikad nije okončan, jer je Delalić ubijen u Sarajevu.

Tog 1. marta, u 14.30 časova, u crkvi Svetog preobraženja u Novom Sarajevu obavljeno je venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur. Svadbeni ručak je bio organizovan u Domu svete Tekle, u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji.Posle venčanja, oko stotinu svatova u automobilskoj koloni od petnaestak automobila uputilo se u Dom, udaljen oko sedam kilometara. Pošto ispred Stare crkve ne postoji parking, kolona je stala na 150-200 metara dalje - kod Većnice, gde su ostavljeni automobili, a svatovi su pošli peške prema Domu.Prema svedočenjima svatova i očevidaca iz pešačke zone na Baščaršiji, svatovima je prišao beli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima i Ćelo. Oni su izašli iz vozila i pokušali da barjaktarima oduzmu srpske zastave.

Došlo je do komešanja, posle čega su dvojica mladića zapucala i ranila srpske svatove Mikovića i Gardovića, koji je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.Osim Delalića, koji je kasnije u televizijskoj emisiji priznao da je ubio Gardovića, svedoci su kao napadače prepoznali Suada Šabanovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, koji je sin osnivača „Zelenih beretki“ Emina Švrakića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track