ADVOKAT SRBIJE: Sud da prizna genocid u Krajini, argumenti Hrvatske padaju u vodu!

Suđenje u Hagu

ADVOKAT SRBIJE: Sud da prizna genocid u Krajini, argumenti Hrvatske padaju u vodu!

Društvo -
Jedan od najvećih svetskih autoriteta za teoriju genocida, advokat Srbije Vilijam Šabas objašnjava da MSP mora da se drži principa koje je sam utvrdio 2007. u presudi po tužbi BiH protiv Srbije

HAG - Pravni zastupnik Srbije Vilijam Šabas (William Shabbas) ocenio je u Hagu da su "jači argumenti" Srbije da je Hrvatska tokom operacije Oluja počinila genocid nad Srbima, nego za tužbu Zagreba da je Srbija kriva za genocid nad Hrvatima tokom rata 1991-95.

"Mislimo da je jači argument da je Hrvatska počinila genocid tokom operacije Oluja, nego argument Hrvatske da je genocid počinjen nad Hrvatima. Najbolji je scenario da sud potvrdi da stradanje Srba u Krajini do sada nije bilo priznato i da je primereno da se to dogodi", izjavio je Šabas, posle prvog dana izlaganja srpskih predstavnika u haškoj Palati mira.

Jedan od najvećih svetskih autoriteta za teoriju genocida, Šabas je naznačio i da najviši sud UN neće imati drugog izbora do da odbaci tužbu Hrvatske ukoliko se bude držao principa koje je sam utvrdio 2007. u presudi po tužbi BiH protiv Srbije.

"Mislim da se dokazi...koje je Hrvatska podnela prošle nedelje mogu uporediti sa onima koje je sud saslušao 2007 i odbacio ih. Ako se sud bude pridržavao svog tumačenja, a ja ga pozivam da to učini, neće imati drugog rešenja do da odbije tužbu Hrvatske", kazao je Šabas. Presudom u slučaju BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde utvrdio je da je Vojska Republike Srpske počinila genocid nad Muslimanima u Srebrenici, ali ne i u drugim delovima Bosne. Sud je presudio da su vlasti u Beogradu odgovorne što genocid nisu sprečile ni, do tada, kaznile počinioce, ali ne i za samo počinjenje najtežeg krivičnog dela.

"Sud je već utvrdio osnovne principe o genocidu i sad je na njemu da ih primeni, a ne da probija nove granice. Ne želim da ulazim u raspravu da li je ta odluka iz 2007. ispravna. Ta odluka je sada zakon koji moramo da sledimo, a ako ga sledimo, hrvatski slučaj - isčezava", podvukao je Šabas. Po Šabasovim rečima, užasni zločini i tragedije žrtava, ukoliko ne potpadaju pod definiciju genocida iz Konvencije o genocidu, kako ju je sud interpretirao 2007, nisu stvar koju bi sud trebalo da razmatra. Srbija će sutra nastaviti da odgovara na tužbu Hrvatske, a od srede će iznositi argumente o svojo kontratužbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track