NESTAŠICA VAKCINA: Danas sastanak o revakcinaciji, sledi uputstvo roditeljima

Proizvođači kasne sa isporukama

NESTAŠICA VAKCINA: Danas sastanak o revakcinaciji, sledi uputstvo roditeljima

Društvo -
Sastanak će održati Institut Batut i Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti

BEOGRAD - Zbog problema sa nestašicom petovalentnih vakcina i omogućavanja adekvatne revakcinacija dece koja su je već primila, danas će biti održan sastanak nadležnih posle koga će lekarima i roditeljima biti prosleđeno uputstvo o ponašanju.

Direktor RFZO Momčilo Babić izjavio je da je tender za vakcine raspisan na vreme i da je uzrok nestašice nemogućnost proizvođača da vakcine isporuče na vreme i u potrebnim količinama.

Sastanak će održati Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti "posle kog će biti prosleđeno stručno-metodološko uputstvo za lekare, kao i uputstvo za roditelje", najavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

To ministarstvo u saopštenju naglšava i da "trenutna situacija sa nestašicom petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji, upućuje na važnost revitalizacije sopstvene proizvodnje u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".Objašnjava se da nabavka petovalentne vakcina, koju roditelji kupuju u slobodnoj prodaji, nije predviđena Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Istovremeno se ukazuje i da se "vakcinacija u Srbiji sprovodi neometano, vakcinama koje predviđa važeći Pravilnik o imunizaciji" i dodaje da su "te vakcine nabavljene u postupku centralizovanih javnih nabavki i da su u zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju".

Navodi i da je "nestašica petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji uzrokovana nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća (Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster) koje su ujedno i jedini svetski proizvođači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište i naše zemlje i regiona".

Ministarstvo zdravlja ukazuje i da je od početka primene petovalentne vakcine "veoma oprezno procenjivalo realne okolnosti proizvodnje i snabdevanja tržišta ovom vakcinom"."Zahvaljujući oprezu i odgovornom pristupu imunizaciji, Srbija se ne nalazi u situaciji u kojoj su sada pojedine zemlje u regionu, koje su započele vakcinaciju petovalentnom vakcinom, a koju ne mogu da nastave, jer im proizvođač ne isporučuje neophodne količine vakcina", dodaje to ministarstvo.

U apotekama u Srbiji u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica petovalentne vakcine (Pentaxim i Infanrix) koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paralize.Roditelji dece koja su primila prvu dozu petovalentne vakcine u panici su gde da kupe još dve doze vakcine za revakcinaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track