VIŠE DA NAS BUDE: Prva dama Dragica Nikolić u borbi za rađanje
Foto: Tanjug

VIŠE DA NAS BUDE: Prva dama Dragica Nikolić u borbi za rađanje

Društvo -
Misija njene Fondacije jeste da se žene podstaknu da se odvaže na rađanje, kao i da se poboljša stanje u porodilištima u Srbiji

BEOGRAD - Prva dama Srbije Dragica Nikolić izjavila je danas da će fondacija koju je pokrenula renovirati veći broj porodilišta, u okviru kampanje "Više da nas bude" i podsticati žene da se odvaže da rađaju decu.

Ona je rekla da je ponosna što je fondacija uspela da rekonstruiše porodilište u Kragujevcu, i najavila skori završetak obnove porodilišta u Vranju i početak radova u Čačku i Novom Pazaru.

Stanje je različito, ali širom Srbije ima porodilišta koja su u katastrofalnom stanju, rekla je za RTS predsednica Upravnog odbora Fondacije "Dragica Nikolić".

Komentarišući podatke statistike da u našoj zemlji svake godine nestaju opštine veličine Ćuprije, Knjaževca, Negotina i da decenijama nema ni proste reprodukcije stanovništva, ona je istakla da kampanja "Više da nas bude" treba da promeni tu upozoravajuću statistiku.

"Kampanja ima za cilj da usmeri pažnju javnosti na ovako strašnu statistiku i da pokrene činioce društva koji nešto mogu da učine da slika u Srbiji bude bolja", rekla je supruga predsednika Srbije.

"Misija Fondacije je da pomogne majkama da se odvaže da rađaju decu, da obnovi porodilišta", izjavila je ona i dodala da je "jug strašan, tamo se svašta može videti", "slušajući razne priče iz porodilišta majke su uplašene da rađaju decu u njima".

Ističući da, kao prva dama, gleda da iskoristi svaki kontakt na putovanjima i u posetama da nešto dobro donese Srbiji, Dragica Nikolić je objasnila da su "donatori uglavnom privatne fondacije, ljudi dobre volje iz državnih struktura", i da nijedan dinar nije uzet iz državne kase. "Sve radimo novcem koji smo skupili sa strane", rekla je ona.

Ona je kao primere navela posetu Kini, kad je kompanija Huavej dala pomoć za 600 socijalno ugrožene dece i pomogla da talentovani učenici budu nagrađeni računarima, dok je Turska dala donaciju za rekonstrukciju porodilišta u Novom Pazaru a sa puta u Ameriku doneta je pomoć za decu s autizmom.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track