ZAGREB: Sahranjen mitropolit Jovan
Foto: Tanjug

Služena zaupokojena liturgija i opelo

ZAGREB: Sahranjen mitropolit Jovan

Društvo -
Saučešće Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i njenim pripadnicima izrazili su najviši hrvatski zvaničnici, među kojima su predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović
1 / 4 Foto: Tanjug

ZAGREB - U Zagrebu je sahranjen Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. U Hramu Preobraženja služena je zaupokojena liturgija i opelo.

Mitropolit je u svom testamentu napisao da želi da bude sahranjen u Zagrebu, u kripti Crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg. Pitanje njegovog naslednika biće rešeno na saboru u Beogradu 15. maja, do kada će na čelu mitropolije zagrebačko-ljubljanske biti trenutni administrator, episkop dalmatinski Fotije.

Počast preminulom mitropolitu odao je juče patrijarh srpski Irinej koji je doputovao u Zagreb, sa nekoliko vladika Svetog sinoda.

Saučešće Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i njenim pripadnicima izrazili su najviši hrvatski zvaničnici, među kojima su predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Oni su ocenili da je mitropolit Jovan bio veliki čovek koji je puno doprineo ekumenizmu i razumevanju između hrvatskog i srpskog naroda.

Mitropolit Pavlović umro je u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Za episkopa je izabran na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a 1977. godine, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski postao je1982. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja