SRPSKI VOZAČI ZAROBLJENI U RUSIJI: Ostajemo bez para, prepušteni smo sami sebi!

Agonija naših ljudi nadomak Moskve

SRPSKI VOZAČI ZAROBLJENI U RUSIJI: Ostajemo bez para, prepušteni smo sami sebi!

Društvo -
Očajni: Već 27 dana 13 kamiondžija koji prevoze toalete iz Srbije ne mogu da se maknu s terminala jer niko ne želi da plati carinu za robu

BEOGRAD - Neljudski.Vozač kamiona Zoran Vesić je već 20 dana zarobljen na carinskom terminalu udaljenom 40 kilometra od Moskve! On i još 12 njegovih kolega iščekuju kad će biti pušteni iz carinske zone da dopreme robu na dogovorenu lokaciju. Vozače, zaposlene u različitim autoprevozničkim firmama iz Srbije, angažovala je špediterska kompanija „Milšped“ kako bi prevezli mobilne toalete namenjene ruskom tržištu.Svi nas lažu- Čekamo da neko plati carinu, a niko nas ništa ne obaveštava. Svi nas lažu, a vreme prolazi. Ostajemo jedan po jedan i bez para i bez goriva. Ja sam ovde 20 dana, a jedan kolega je čak 27 dana na carini. Natovareni smo posebnim toaletima koji su kao kontejneri i imaju po tri-četiri metra, a trebalo bi da budu postavljeni po Moskvi - priča Zoran i dodaje da su uslovi strašni jer na carini postoje posebni režimi boravka i kretanja.- Ovde nema ničega! Ako hoćemo da odemo do prodavnice, moramo da pišemo molbu za izlazak na dva sata. Tek kad nam se odobri izlazak, svi se potrpamo u jedan kamion i odemo po hranu. Međutim, sad nemamo ni novac, a čak i odlazak u toalet svaki put plaćamo po evro - kaže Zoran.Prebacuju odgovornostPrema rečima ovih ljudi, kamioni moraju da stoje u mestu dok se roba ne ocarini, a njima niko ne govori ko treba to da plati jer se odgovornost konstantno prebacuje s jednih na druge. Prema njihovim rečima, „Milšped“ je s Rusima ugovorio transport toaleta iz Inđije za Moskvu, a onda angažovao transportne firme koje su poslale svoje ljude.- Roba odavde ne može da ode dok se ne plati carina, a mi ne znamo ko to treba da plati. Neki kažu da je to uvoznik, a drugi tvrde da je špediter odgovoran. Kad zovemo Rusa, predstavnika firme, on kaže „čekamo uplatu, biće“ i tako sve ukrug. Naše je da dođemo, ocarinimo i istovarimo robu i zato smo besni jer nam ne daju nikakve informacije - ogorčen je Zoran, koji kaže da su i vremenski uslovi nepodnošljivi jer je, otkad su došli, pet puta pao sneg i otopio se, a temperatura je u minusu.

Nemamo novac, a čak i odlazak u toalet plaćamo evro
Nemamo novac, a čak i odlazak u toalet plaćamo evro

„Milšped“NISMO ODGOVORNI, ALI POMAŽEMOU kompaniji „Milšped“ kažu da oni nisu odgovorni za nastanak problema na carini.- U poslu u kojem je zastoj, učestvuje više pravnih lica. „Milšped“ nije odgovoran za problem, ali pomaže da se reši. Ima pozitivnih pomaka - rekli su u ovoj kompaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track