SRBI SA SEVERA KIM: Euleks kriminalizuje i ponižava naš narod
Foto: Reuters

Dosta sa diskriminacijom

SRBI SA SEVERA KIM: Euleks kriminalizuje i ponižava naš narod

Politika -
Ocenjeno je da "Euleks nastavlja politiku nepoštovanja zahteva legitimnih predstavnika srpskog naroda za uvažavanje KP kao jedine strukture odgovorne za bezbednost i sprovođenje vladavine zakona na severu Kosova i Metohije"

BEOGRAD - Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova, na sastanku u Zvečanu, optužili su Euleks da marginalizuje policiju na severu Kosova, a ceo srpski narod konstatno kriminalizuje.

"Nigde na svetu policija nije marginalizovana i svedena na funkciju regulisanja saobraćaja kao na severu KiM, a kompletan narod tretiran je kao osumljičen za razne zločine, konstantno kriminalizovan i optuživan za izbegavanje sporovođenja vladavine prava", navodi se u saopštenju povodom akcije Euleksa u Zubinom Potoku.

Na vanrednom sastanku predstavnika lokalnih samouprava četiri opštine sa severa pokrajine i predstavnika regiona Sever KP sa predstavnicima misije EU, održanom u Zvečanu, zatraženo je da se konačno do kraja sprovedu brojne započete istrage.

"Insistiramo da se jednom za svagda sprovedu do kraja brojne istrage koje se godinama samo otvaraju, a nikada ne zaključuju, te da se osumnjičeni u skladu sa zakonom saslušaju... te da se oni za koje se utvrdi da su krivi procesuiraju kako bi se izbegla politizacija ovih postupaka", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocenjeno da "Euleks nastavlja politiku nepoštovanja zahteva legitimnih predstavnika srpskog naroda za uvažavanje KP kao jedine strukture odgovorne za bezbednost i sprovođenje vladavine zakona na severu Kosova i Metohije".

Učesnici sastanka su naveli da "takva praksa Euelksa, koja u potpunosti isključuje KP, može dovesti do toga da je napuste njeni pripadnici na severu Kosova". "Euleks nastavkom ovakve politike i načinom delovanja ozbiljno ugrožava opštu bezbednost na severu s obzirom da se srpski narod tretira kao neravnopravan sagovornik, nespreman na saradnju za uspostavljanje vladavine prava", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici lokalnih samouprava navode da su zajedno sa svojim narodom uvek bili zagovornici vladavine prava. "Način na koji (tu vladavinu prava) Euleks sprovodi na severu Kosova uključujući i prekomernu upotrebu sile bez ikakve odgovornosti za takve postuke, ne odgovara realnosti satanizujući jedan narod na jedinstven način", navodi se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovali gradonačelnici, predsednici Skupština i privremenih organa opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan i Upravljački tim za Zajednicu srspkih opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track