(FOTO) DAN VOJSKE: Užičani pozdravili veličanstveni defile centrom grada
Foto: Zoran Šaponjić

Svečanost Đetinja 2014.

(FOTO) DAN VOJSKE: Užičani pozdravili veličanstveni defile centrom grada

Društvo -
Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske
1 / 19 Foto: Printskrin

UŽICE - Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije - 23. aprila, počela je danas u centru Užicu počasnim plotunima Garde Vojske Srbije i dočekom državne zastave.

UŽIVO SVEČANOST POVODOM DANA VOJSKE MOŽETE PRATITI OVDE

Svečanosti "Đetinja 2014" prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Uz premijera tehničke vlade Ivicu Dačića, svečnosti prisustvuju i ministri energetike i spoljnih poslova u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović i Ivan Mrkić, i nogobrojni građani.

Uz defile jedinice, na Trgu partizana u Užicu biće organizovan i prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najavljen je i letački program.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track