SPS EKIPA MULJALA: Tončevu i Slavici preti zatvor zbog nameštanja tendera od 87 miliona!

U rekonstrukciji bolnice petljali s državnim parama

SPS EKIPA MULJALA: Tončevu i Slavici preti zatvor zbog nameštanja tendera od 87 miliona!

Društvo -
Tužilaštvo proverava obnovu kraljevačke bolnice, koju je pod sumnjivim okolnostima „Tončev gradnji“ dodelilo Ministarstvo zdravlja

BEOGRAD - Burazerski.

Novica Tončev, član Predsedništva SPS, uskoro bi se mogao naći na udaru zakona zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije Internističke bolnice u zdravstvenom centru u Kraljevu. Tužilaštvo, kako saznajemo, češlja dokumentaciju za posao vredan 87,5 miliona dinara, koji je njegovoj firmi „Tončev gradnja“ dodelilo Ministarstvo zdravlja stranačke drugarice Slavice Đukić Dejanović.Prilagođeni uslovi- Tužilaštvo po prijavi Agencije za borbu protiv korupcije vodi istragu u tom slučaju zbog osnovane sumnje da je firma Tončeva dobila posao na montiranom tenderu Ministarstva zdravlja koji je vodila njegova partijska koleginica Đukić Dejanović. Nadležni organi uskoro bi mogli pozvati stranačke drugare da objasne svoju ulogu u tom slučaju - da li je to bilo po partijskoj, burazersko-političkoj liniji - kaže dobro obavešten izvor Kurira.

Predmet spora... Internistička bolnica u Kraljevu
Predmet spora... Internistička bolnica u Kraljevu

„Tončev gradnja“, firma Novice Tončeva, inače i predsednika opštine Surdulica, dobila je 3. jula 2013. godine, na tenderu koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, posao rekonstrukcije Internističke bolnice u Kraljevu, vredan 87,5 miliona dinara (767.438 evra), što je odmah otvorilo sumnju u regularnost pošto su Đukić Dejanović i Tončev stranačke kolege. Ministarka je tada pravdala ishod tendera tvrdnjom da je izabrana najbolja ponuda i da niko „ne sme biti hendikepiran samo zato što pripada određenoj političkoj opciji“. Tončev je pak rekao da je svako učešće na tenderu, pa i ovo, uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.- To što je neko Agenciji prijavio učešće na tenderima, nije garancija da montiranja nije bilo. Proverava se da li su uslovi tendera „prilagođeni“ baš za „Tončev gradnju“ - dodaje naš sagovornik.Tončev na 69 tendera„Tončev gradnja“ je od 2012. do 2013. prijavila Agenciji učešće na 69 državnih tendera. Posao je dobila na 17. Nakon što je Agencija dobila predstavku sa sumnjom da je bilo korupcije u slučaju „Tončev gradnje“, ona je od Ministarstva zdravlja tražila odgovarajuću dokumentaciju. Po njenom dobijanju, Agencija je predstavku s prosledila Apelacionom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.- Apelaciono javno tužilaštvo predstavku je prosledilo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, pa se Agencija u februaru 2014. obratila tom tužilaštvu radi obaveštenja o tužilačkoj odluci u predmetnom slučaju. Do danas Agencija nije primila odgovor - rekli su Kurir uu Agenciji.

Novica Tončev o optužbama SAMO NEKA SVAKO RADI SVOJ POSAO!Novica Tončev kaže da ne strahuje od rezultata istrage.- Nemamo ništa protiv. Neka svako radi svoj posao. Na tender za rekonstrukciju bolnice u Kraljevu javilo se 11 ponuđača i „Tončev gradnja“ je imala najpovoljniju ponudu - 30 miliona jeftiniju od najskupljeg ponuđača sa 114 miliona dinara. Niko, pa ni Slavica, ne može da namesti posao na tenderu. Neka mi neko kaže kako se nameštaju pa da ja to radim u Surdulici, gde moja firma, otkako sam predsednik opštine, ništa ne radi. Radimo i za „Koka-Kolu“, pa može li neko to da mi namesti? - priča Tončev i dodaje:- Moja firma radi 25 godina, bila je veoma uspešna pre nego što sam upoznao i Ivicu Dačića i Slavicu. Najbolje smo poslovali od 2000. do 2006, dok SPS nije ušao u vlast. Plaćamo sve dažbine državi.Slavica Đukić Dejanović nije odgovarala na pozive Kurira.

PrećutkivanjeTONČEV VEĆ KAŽNJAVANU Agenciji navode da je „Tončev gradnja“ pravosnažnom presudom već novčano kažnjavana zbog neobaveštavanja o učešću u postupcima javnih nabavki 2011. i 2012.- Prekršajni sud u Beogradu je 1. oktobra 2013. doneo presudu kojom su oglašeni krivim i kažnjeni novčanom kaznom od 100.000 dinara za pravno i 10.000 dinara za odgovorno lice. Presuda je postala pravosnažna 16. oktobra 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja