210. godišnjica boja na Čokešini
Foto: Wikipedia

Svečanost u Loznici

210. godišnjica boja na Čokešini

Društvo -
Predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović rekao je da su na ovom mestu živote za slobodu zemlje položila 303 hrabra junaka i borca

LOZNICA - Kod spomenika junacima boja na Čokešini, u okviru istoimenog manastira, danas je polaganjem venca i odavanjem počasti obeležena 210. godišnjice bitke iz Prvog srpskog ustanka.

Vence su položili izaslanik predsednika Republike Srbije, predstavnici Vlade i Vojske Srbije, predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.Predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović rekao je da su na ovom mestu živote za slobodu zemlje položila 303 hrabra junaka i borca.

"Nažalost, Loznica je područje na kojem nisu živeli samo vredni, radni i umni ljudi, nego i ratnici nošeni istorijskom potrebom i željom srpskog naroda za slobodom. Mnogi od njih su položili živote za slobodu u kojoj danas užuvamo", rekao je Todorović.Napominjujući da sledi obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Todorović je podsetio da je "istorija opet bila nemilosrdna prema nama jer smo imali dve veličanstvene bitke - Cersku bitku i prvu pobedu srpske vojske nad austrougarskim okupatorom i tzv. Nebesku bitku nad Kosovom, koja se i danas izučava na svim vojnim akademijama".

Ističući da mi nikada nećemo zaboraviti svoju istoriju, on je naglasio da će se uvek sa pijetetom i uvažavanjem odavati pošta onima koji su imali hrabrosti i spremnosti da se žrtvuju i daju svoje živote za slobodu.

Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti održan je prigodan umetnički program.Boj na Čokešini vođen je 28. aprila 1804. godine između srpske vojske koju su predvodila braća Nedići (Damjan i Gligorije) iz Osečine i turske vojske pod komandom Nožin-age, kod manastira Čokešina nedaleko od Loznice, u kojem je učestvovalo i poginulo svih 303 ustanika.

Spisak imena svih poginulih ustanika koji je sastavio sveštenik Vasilije Popović , izložen je i u stalnoj postavci Vojnog muzeja na Kalemegdanu u Beogradu.Nad kostima srpskih junaka koje su prenete u portu manastira Čokešina podignut je spomenik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track