PRIMOPREDAJA: Kori Udovički preuzela dužnosti od Mirovića
Foto: Tanjug

Ministarstvo državne uprave

PRIMOPREDAJA: Kori Udovički preuzela dužnosti od Mirovića

Politika -
Ministarka dodala da se veoma raduje poslu koji joj predstoji, a takođe se i zahvalila Miroviću jer, kako je rekla, zna da je Ministarstvo dobro paženo dok je bilo u njegovim rukama

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički preuzela je danas dužnosti u oblasti lokalne samouprave od dosadašnjeg ministra zaduženog za tu oblast, Igora Mirovića.

Udovički, koja je i potpredsednica vlade, rekla je da je jedan od ključnih ciljeva da se postigne veća koherentnost i saglasnost kako da različiti delovi celokupnog državnog aparata među sobom sarađuju, odnosno da se uspostavi bolja veza između ministarstava, državne uprave, lokalne samouprave i javnih službi.

"Ne može da bude kao što je danas da se plate, platni razredi, unapređivanje... svugde razlikuju, a sve je ista država", rekla je Udovički novinarima u prostorijama dosadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Ona je podvukla da je jako važno da se ojačaju saradnja, razumevanje i međusobna podrška u radu između republičkog i lokalnog nivoa, jer republički nivo donosi republičke politike, ali se one, na lokalnom nivou, tiču građana.

Ako ta veza ne funkcioniše i ne radi kako treba, navela je Udovički, "na kraju su džabe lepo zamišljene politike".

"Taj zadatak da se na kraju usaglase nadležnosti i saradnja - ko uzima inicijativu za nešto, gde je kontrola, a gde izgradnja kapaciteta i slično, je jako složen posao koji nam je prvi zadatak u narednom periodu u sklopu realizacije Strategije reforme javne uprave i mislimo da je nabolje što ta dva zadatka dolaze zajedno u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", navela je Udovički.

Ona je dodala da se veoma raduje poslu koji joj predstoji, a takođe se i zahvalila Miroviću jer, kako je rekla, "zna da je Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave dobro paženo dok je bilo u njegovim rukama".

Mirović, koji je prošle godine, nakon rekonstrukcije prethodne vlade, postao ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, zahvalio je svojoj naslednici, navodeći da je najvažniji savet koji može da joj da, da se odlučno i hrabro upusti u rešavanje problema u oblastima za koje je zadužena, a koji zahtevaju i iskustvo i znanje i posvećenost koje nova ministarka svakako ima."Očekujem da će se u još značajnijem obimu krenuti u reformu oblasti državne uprave i lokalne samouprave", rekao je Mirović.On je dodao da je sa novoizaboranim ministrom privrede Dušanom Vujovićem razgovarao da se nastave višegodišnji dobri projekti koje je realizovalo Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a reč je o velikim infrastrukturnim projektima sprovedenim u saradnji sa lokalnim samoupravama.Mirović, koji je u tehničkoj vladi bio i vršilac dužnosti ministra privrede, ranije danas predao je tu dužnosti Vujoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track