NOVO U ŠKOLAMA: Odeljenja za talente za računarstvo u 7 gimnazija

Ukida se informatički smer

NOVO U ŠKOLAMA: Odeljenja za talente za računarstvo u 7 gimnazija

Društvo -
Novi profil postojaće u sedam gimanzija među kojima su niška Gimnazija "Bora Stanković", Prva kragujevačka gimnazija, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Šabačka gimnazija i, prema podacima iz konkursa za školsku 2014/15. u odeljenjima treba da bude po 20 učenika

BEOGRAD - U novoj školskoj godini u gimnazijama će biti ukinut informatički smer - ogled, ali se uvode odeljenja za nadarene učenike za računarstvo.

Novi profil postojaće u sedam gimanzija među kojima su niška Gimnazija "Bora Stanković", Prva kragujevačka gimnazija, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Šabačka gimnazija i, prema podacima iz konkursa za školsku 2014/15. u odeljenjima treba da bude po 20 učenika.

Informatički smer je kao ogled uveden školske 2006/07. godine u deset gimnazija. Kasnije je broj škola povećavan ali je bilo upisnih ciklusa kada ta odeljenja nisu formirana zbog slabog interesovanja, rečeno je prošle nedelje na predstavljanju konkursa za upis u novoj školskoj godini.

Ogled je ukinut jer, kako je navedeno, nije dobio "zeleno svetlo" za prevođenje u redovan sistem, pošto nije dao očekivane rezultate, a u nekim školama je nekvalitetno sprovođen. Osmaci koji žele da upišu ovaj četvorogodisnji smer moraće da polažu i poseban prijemni ispit i malu maturu.

Predmeti koje će učiti između ostalih su: primena računara, programiranje i programski jezici, operativni sistemi i računarske mreže, modeli i baze podataka, napredne tehnike programiranja, računarstvo i društvo. Ove godine novi profili su i trgovac, brvar-zavarivač, instalater i industrijski mehaničar, a broj odeljenja u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama manji je za 144. Prošle godine 370 odeljenja ostalo je neupisano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja