Majkl Kirbi: Nedostatak novca je najveći problem za medije!

Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo

Majkl Kirbi: Nedostatak novca je najveći problem za medije!

Društvo -
Premijer Aleksandar Vučić želi da medijski zakoni što pre budu usvojeni u parlamentu. Zakoni su važni ali oni neće rešiti najveći izazov za medije - nedostatak novca, a potraga za novcem vodi do problema nezavisnosti, zauzimanja snažnijeg stava i cenzure", rekao je Kirbi

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodelilo je na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti nagrade za istraživačko novinarstvo, a novčani iznos nagrada od po 1.200 dolara obezbedila je ambasada SAD u Srbiji.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da mediji moraju biti proaktivni i energičniji a ne samo da prenose reči političara.

"Drago mi je da je set medijskih zakona proučen i u Briselu i da premijer Aleksandar Vučić želi da ti zakoni što pre budu usvojeni u parlamentu. Zakoni su važni ali oni neće rešiti najveći izazov za medije - nedostatak novca, a potraga za novcem vodi do problema nezavisnosti, zauzimanja snažnijeg stava i cenzure", rekao je Kirbi.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je da je istraživačko novinarstvo mera slobode u Srbiji i pokazatelj demokratičnosti društva. Obradović se usprotivio tabloidizaciji medija i čitavog društva jer to potkopava profesiju i ugrožava demokratiju.

Predsednik NUNS-a je naveo da, nasuprot onima koji hapse i presuđuju u medijima stoje istraživački novinari koji pokazuju da je novinarstvo više od povlađivanja najnižim nagonima i senzacionalizmu. U kategoriji TV i radio prilog nagrađene su novinarke TV mreže Vesna Radojević i Anđela Milivojević za prilog o hiljadama prevarenih građana za stanove u beogradskom naselju "Filmski grad".

U kategoriji za najbolji istraživački tekst objavljen na onlajn medijima nagrađeni su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Dragana Pećo, Dino Jahić i Jasna Fetahović za tekst "Plaćena međunarodna priznanja za kićenje na domaćem terenu".

Za najbolji istraživački tekst objavljen u štampanim medijima nagrađeni su novinari BIRN-a Aleksandar Đorđević i Slobodan Georgiev za tekst "Marketinške zvezde na političkom polju", objavljen u nedeljniku Vreme.

O nagradama je odlučivao žiri čiji su članovi bili novinari Milorad Milovanović, Saša Leković, Ivan Angelovski i Branko Čečen. U užem izboru bilo je 39 novinara sa više od 50 priloga. NUNS-ova godišnja nagrada dodeljuje se povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija i ove godine dodeljena je deveti put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track