RADNA GRUPA: Minimalac i dalje sporan
Foto: Thinkstock

Zakon o radu

RADNA GRUPA: Minimalac i dalje sporan

Društvo -
Sindikati insistiraju da minimalna zarada ne bude manja od prosečne potrošačke korpe, čime bi se obezbedila određena zaštita, ali poslodavci nisu sa tim saglasni

BEOGRAD - Radna grupa za izmene Zakona o radu, danas je postigla saglasnost oko većine tema, ali su i dalje ostale sporne minimalne zarade, kaže Zoran Mihajlović.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe Zoran Mihajlović je kazao da sindikati insistiraju na tome da minimalna zarada ne bude manja od prosečne potrošačke korpe, čime bi se obezbedila određena zaštita, ali poslodavci nisu sa tim saglasni.

Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže da usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi Zakon o radu - radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

Mihajlović je rekao da se sindikati zalažu za prošireno dejstvo kolektivnih ugovora što, međutim, poslodavci neće. "Vlada pokušava da Privredna komora Srbije (PKS) pregovara sa sindikatima o tome, što nije dobro rešenje i dodatno komplikuje stvar jer bismo imali dva nezavisna pregovarača - Uniju posodavaca i PKS", ocenio je Mihajlović.

On je naveo da su se sindikati i poslodavci saglasili da rad na određeno vreme traje dve godine, da otpremnine ne mogu da se naplaćuju dva puta za isti radni staž, a da će se još razgovarati o "detaljima i tehničkim stvarima". Radnu grupi čine predstavnici Vlade, odnosno Ministarstava rada, finansija i privrede, Unije poslodavaca Srbije, dva reprezentativna sindikata - SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", i od početka maja i predstavnici PKS.

Članovi Radne grupe su se na sastanku 9. maja saglasili da će svakodnevno raditi na pripremi nacrta zakona kako bi ga završili u što kraćem roku.

O Zakonu o radu, razgovaralo se i na sastanku Socijalno - ekonomskog saveta (SES), održanom u subotu 24. maja.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak kazao je agenciji Beta da je na SES dogovoreno da se na sastancima Radne grupe razgovara o pet najvažnijih tema, dodajući da "ništa više nije sporno, već se sada razgovara samo o finesama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track