Vulin: Zakon o radu pisao bih iz početka, od nule!
Foto: Beta

Ministar rada zbunjen

Vulin: Zakon o radu pisao bih iz početka, od nule!

Društvo -
Uzeo bih prazan papir, seo sa sindikatima i poslodavcima i predstavnicima struke, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da bi pisao Zakon o radu iz početka, od nule, pod uslovom da, kako je rekao "imamo normalno vreme i saglasnost svih socijalnih partnera".

"Uzeo bih prazan papir, seo sa sindikatima i poslodavcima i predstavnicima struke", rekao je Vulin. On je priznao da je zbunjen - "Do juče sam čitao kritike da se već dugo priča o izmenama Zakona o radu i postavlja se pitanje šta smo radili pet mesecei kad se nismo dogovorili. Ja moram da podvučem da su ovo izmene zakona, a ne zakon o radu".

Vulin je kazao da će novi zakon o radu biti donet do polovine jula i da očekuje da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana što pre, "kako bismo sa sindikatima i poslodavcima poslednji put suočili suprotstavljene argumente i doneli konačnu odluku".

On je istakao da je sve spremno što se tiče države, a da o datumu tog sastanka ne odlučuje njegovo ministarstvo već predsednik saveta Branislav Čanak. Vulin je kazao da je zakazivanje te sednice značajno i zbog toga što mora da se odredi minimalna cena rada do kraja juna i da, ako zakon dobije podršku vlade, ide u parlament.

Što se njega tiče, on bi, kako je rekao, voleo da minimalna cena rada bude 500 evra ili da nema minimalne cene rada, kao što u većini evropskih zemalja nema, jer se to određuje na tržištu, a nezaposlenost je niska. "Ali, to nije moguće. Mi plivamo u vrlo suženom prostoru mogućeg", dodao je Vulin. On je još istakao da novi zakon ne omogućava lakše otpuštanje "već vrlo jasno definiše koji su uslovi za otkaz i toga ranije nije bilo". Na pitanje kako će novi zakon doprineti boljem zapošljavanju, Vulin je kazao da više ne možemo da zapošljavamo ljude u javnom sektoru, jer ih i sada ima višak. Na pitanje da se u javnosti čuje kritika da je zakon antiradnički i antisindikalni, Vulin je kazao da je sačuvana većina stvari koje se tiču prava radnika."Nije zadržana mogućnost da uzimate otpremnine kod svakog poslodavca, jer se dešavalo u državnoj upravi da ljudi uzimaju po dve otpremnine. To ne može više da se toleriše", rekao je Vulin

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track