(VIDEO) Danas je 100. godišnjica Sarajevskog atentata
Foto: Wikipedia

Svečanost u Sarajevu i Višegradu

(VIDEO) Danas je 100. godišnjica Sarajevskog atentata

Društvo -
Na današnji dan pre jednog veka mladi Gavrilo Princip ubio je u Sarajevu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda što je toj zemlji poslužilo kao povod za napad na Srbiju i kao povod za Prvi svetski rat
1 / 5 Foto: Printscreen

SARAJEVO - Danas se navršava 100 godina od 28. juna 1914, kada je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ovaj događaj poslužio je Austrougarskoj za napad na Srbiju i kao povod za Prvi svetski rat.

Princip, Srbin iz Bosne, beogradski gimnazijalac, bio je član političko-revolucionarne omladinske organizacije "Mlada Bosna ", osnovane u Bosni desetak godina ranije. Sa još nekoliko članova te organizacije na Vidovdan 1914. izvršio je atentat na prestolonaslednika u kojem je od posledica slučajnog ranjavanja preminula i Ferdinadova supruga Sofija Hotek.

http://www.youtube.com/watch?v=jhVkNXqdhcE

Austrougarske vlasti optuživale su Kraljevinu Srbiju da stoji iza tog atentata, iako je on izvršen bez njenog znanja. Beč je tvrdio da je "Mladu Bosnu" kontrolisala tajna srpska organizacija "Crna ruka", na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, zatim da su atentatori obučavani u Srbiji gde im je i nabavljeno oružje.

Nadvojvoda Ferdinand sa suprugom Sofijom (Foto: Printscreen)
Nadvojvoda Ferdinand sa suprugom Sofijom (Foto: Printscreen)

Današnji dan obeležiće dve centralne ceremonije obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata - u Sarajevu i u Višegradu, gde će biti sprski predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Vek od Sarajevskog atentata: Vučić u Andrićgradu

Uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Srbije, danas će u Višegradu, u okviru Andrićgrada, nizom svečanosti biti obeležena stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, a tom prilikom će biti i svečano otvoren taj kulturno-istorijski kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću.

Srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će danas prisustvovati svečanostima u Višegradu.Program će početi u jutarnjim časovima osveštanjem crkve Svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju će tom prilikom služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Suđenje Principu (Foto: Printscreen)
Suđenje Principu (Foto: Printscreen)

Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, koja počinje u 16.30 sati, sledi program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. U Galeriji Lubarda u Andrićevom institutu biće otvorena izložba portreta aktera Sarajevskog atentata, slikara Momira Bulovića, nakon čega će biti predstavljena knjiga "Sarajevski atentat - povratak dokumentima" autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije.Biće održana i promocija međunarodnog istorijskog časopisa "Vekovi", u izdanju Andrićevog instituta, i junskog broja Istorijskih svesaka.

Foto: AP
Foto: AP

U multipleks biskopu "Doli Bel" biće predstavljen film "Atentat, Sarajevo 1914" austrijskog reditelja Andreasa Prohaske, nakon čega će biti otkriven mozaik "Mlada Bosna".U muzičko-scenskom delu programa, biće izveden scenski prikaz "Pobunjeni anđeli", po ideji reditelja Emira Kusturice, i održan koncert Akademskog hora ruske vojske "Aleksandrov".Pokrovitelji svečanosti su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, idejni tvorac kompleksa Andrićgrad.

Šest atentatora (Foto: Printscreen)
Šest atentatora (Foto: Printscreen)

Predsednik Nikolić u Kruševcu i na Gazimestanu

U Srbiji se danas obeležava Vidovdan kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine, a državna ceremonija, koju će predvoditi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, biće održana kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu.

Predsednik Nikolić predvodiće komemorativnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 625. godišnjice boja na Kosovu u Kruševcu, a venac Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.Povodom Vidovdana, državnog praznika, predsednik Nikolić će položiti venac i na spomen obeležju kosovskim junacima na Gazimestanu, nakon čega je predviđeno otkrivanje spomenika Milošu Obiliću u Gračanici i sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Kosovski boj (Foto: Wikipedia)
Kosovski boj (Foto: Wikipedia)

Tradicionalno, povodom Vidovdana, u crkvi Svetog Marka u Beogradu biće održan parastos za sve žrtve na Kosovu i Metohiji od 1998. godine, nakon čega će na spomen obeležju u Tašmajdanskom parku biti položen venac svim srpskim žrtvama od 1991 - 2000. godine

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.Poseban značaj Vidovdan je dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889. na 500-tu godišnjicu od Kosovskog boja.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600-tu godišnjicu Kosovske bitke.

Na polju Kosovu 1389. odigrala se presudna bitka između srpske i turske vojske, koja je otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Pretpostavlja se da je turski sultan Murat Prvi, koji je na Kosovo stigao sa sinovima Bajazitom i Jakubom, predvodio 40.000 vojnika, a da je srpski knez Lazar Hrebeljanović sakupio 25.000 boraca.

Srbi sa severa krenuli ka Gazimestanu da obeleže Vidovdan

Nekoliko autobusa i kombi vozila krenulo je jutros u pratnji Kosovske policije iz mesta Rudare, u opštini Zvečan na severu Kosova, ka Gazimestanu i Gračanici gde će biti obeležen Vidovdan.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je da je na sprovođenju ovog operativnog plana angažovano ukupno 212 policijskih službenika, od kojih će 110, među njima 50 pripadnika specijalne jedinice, obezbeđivati pratnju konvoju."Za sada, po saznanjima kojima raspolažemo pratićemo osam autobusa, međutim, pored toga imaćemo jedinice u pripravnosti koje će u slučaju bilo kakve potrebe moći da prate i druge autobuse koji budu došli", dodao je Bojić.

Autobusi iz Kosovske Mitrovice ali i centralne Srbije, krenuli su put Gazimestana i Gračanice pod pratnjom Kosovske policije jutros oko 7 časova iz mesta Rudare u opštini Zvečan.Bojić je napomenuo da će u Kosovskoj Mitrovici tokom dana i večernjih sati biti pojačano prisustvo policije.

U Kosovskoj Mitrovici večeras se odrzava osma "Bajk rok misija".Predsednik moto kluba “Harli Dejvidson” Srbija Milić Radević rekao je ranije da se očekuje veliki broj motora, a na večerašnjem koncertu nastupiće Bora Đorđević, Oktobar 1864, grupa Alisa. Polazak bajkera je zakazan za danas u 10 sati, sa platoa Narodne skupštine u Beogradu, a dolazak u Kosovsku Mitrovicu oko 17 sati.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track