KRŠ: Raspadaju se kontejneri plaćeni pet miliona evra
Foto: Nebojša Mandić

Niko neće da uloži 1,5 miliona evra u popravku

KRŠ: Raspadaju se kontejneri plaćeni pet miliona evra

Društvo -
Firma „Blok“, koja je dužna da ih održava, odbija to da uradi jer je bivše rukovodstvo „Gradske čistoće“ propustilo da potpiše zapisnik o primopredaji

BEOGRAD - Polovina od 1.800 podzemnih kontejnera, koji su ugrađeni 2012. godine u Beogradu i za koje je „Gradska čistoća“ iskeširala 520 miliona dinara, već je neupotrebljiva i zrela za popravku. Da bi se sanirala oštećenja i kontejneri opet bili u funkciji, potrebno je 1,5 miliona evra, ali firma „Blok“, koja je dužna da ih održava, odbija to da uradi jer je bivše rukovodstvo „Gradske čistoće“ propustilo da potpiše zapisnik o primopredaji kontejnera.Puni rupa- Kontejneri nisu propusni, pa se zbog oštećenja i rupa mnogo brže pune vodom, što zbog velikih padavina poslednja dva meseca otežava kako njihovo pražnjenje, tako i odlaganje otpada. Metalni deo kontejnera, koji se nalazi ispod gazišnih ploča, korodira i truli, te izaziva i urušavanje aluminijumskih ploča, što stvara rupe na kontejnerima i čini ih nebezbednim za korišćenje. Čak su i lule kontejnera - nadzemni deo, počele da propadaju iako su od nerđajućeg materijala. Kontejneri su u garantnom roku od pet godina, ali firma „Blok“odbija da ih održava, pa se „Gradska čistoća“ našla u nebranom grožđu i mora sama da menja oštećene delove - kaže izvor Kurira.

Lazarević: Neko mora da plati tih 1,5 miliona evra štete
Lazarević: Neko mora da plati tih 1,5 miliona evra štete

Sudski postupakSiniša Lazarević, v. d. direktora JKP „Gradska čistoća“, potvrdio je za Kurir da će to preduzeće pokrenuti sudski postupak protiv firme „Blok“, koja odbija da potpiše zapisnik o primopredaji kontejnera i tako izbegava obavezu da popravi kontejnere.- Neko mora da plati tih 1,5 miliona evra štete. Ili firma koja je isporučila loše kontejnere, ili prethodno rukovodstvo „Gradske čistoće“ i grada, koji su napravili ovakav ugovor. Problem sa podzemnim kontejnerima je još jedan od nasleđenih od prethodne gradske vlasti. Oko 50 odsto tih kontejnera, na čiju je nabavku i ugradnju potrošeno 520 miliona dinara, ima neku vrstu oštećenja. Sa firmom „Blok“ nije potpisan zapisnik o primopredaji kontejnera, pa oni ne vrše održavanje. Druga firma „Blagojevica“ je u stečaju.

Kurir već pisao o aferi... Kontejneribili raj za malverzacije
Kurir već pisao o aferi... Kontejneribili raj za malverzacije

IstragaHAPŠENJA ZBOG SUMNJIVE NABAVKEZbog sumnjive nabavke podzemnih kontejnera u Beogradu u aprilu ove godine uhapšeni su bivši generalni direktor „Gradske čistoće“ Aleksandar Stamenković, direktor preduzeća „Blok“ Dušan Mandrapa, zaposleni u „Gradskoj čistoći“ Bojan Anđelković i Mirjana Ivanović i radnik firme „Blagojevica“ Živko Radojičić. Oni se sumnjiče da su „Gradsku čistoću“ oštetili za više od 232,5 miliona dinara zloupotrebama prilikom ugradnje podzemnih kontejnera.

ČINJENICESkupa igračka- Prvih 140 komada podzemnih kontejnera nabavljeno je 2009. godine i oni su postavljeni na teritoriji deset beogradskih opština- Nabavka 1.800 podzemnih kontejnera izvršena je 2011. godine, a njihova ugradnja završena je tokom 2012. godine- Za nabavku i ugradnju kontejnera potrošeno je 520 miliona dinara- Na tenderu za nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera izabran je konzorcijum koji su činile firme „Blok“ iz Beograda i „Blagojevica“ iz Mladenovca- Podzemni kontejneri su u garantnom roku, ali firma „Blok“ neće da ih održava jer nisu potpisani zapisnici o primopredaji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track