BEOGRAD - U letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica, piti što više tečnosti, izbegavati duži boravak na otvorenom i dozirati fizičke aktivnosti, savetuju stručnjaci.
Potrebno je, takođe, više odmora, naročito građanima koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije - deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima i koji rade na otvorenom prostoru.
Svim građanima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak, lagana večera i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.Tokom visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti, jer organizmu tada najviše prija i pomaže pijaća voda.
Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.Takođe, treba obratiti pažnju na čuvanje namirnica koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje poručuju da se korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeduje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje.
Lekari podsećaju da se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe, adekvatnom čuvanju namirnica.Lakokvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.
Mlečne proizvode i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama, a važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično.
Tokom letnjih, visokih temperatura trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i da se hrana, posebno meso i jaja dobro termički obrade prilikom kuvanja.Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana može stajati najduže pet dana, a ako neko želi duže da je čuva, neophodno je zamrznuti odmah nakon rashlađivanja.Otvoreni sok i mleko moraju se čuvati u frižideru, a sirova hrana u rashladnom uređaju uvek bi trebalo da se drži ispod kuvane.Stručnjaci savetuju da treba voditi računa o higijeni, odnosno češćem pranju ruku, kao i da se ne pripremaju kremovi, sladoledi, majonez od nekuvanih jaja.
U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća i ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti - čorbe, supe, voćne sokove, čajeve.