209 godina od Boja na Ivankovcu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Da se ne zaboravi

209 godina od Boja na Ivankovcu

Društvo -
Boj predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika i bio je, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije

IVANKOVAC - Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković izjavio je danas na Ivankovcu kod Ćuprije, na mestu gde se 18. avgusta 1805. godine odigrao Boj na Ivankovcu, da Srbija stremi Evropi ali tradicije i oslobdilačke ratove ne smemo zaboraviti.

Govoreći na centralnoj državnoj manifestaciji, povodom 209. godine Boja na Ivankovcu, ispred spomenika vođi Karađorđevih ustanika Milenku Stojkoviću, pod čijim je rukovodstvom na ovom mestu poražena turska vojska, Stanković je istakao da se "većina savremenih istoričara slaže da je Boj na Ivankovcu označio prelomni trenutak u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka čiju stogodišnjici ove godine obeležavamo.

"Boj na Ivankovcu predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika i bio je, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije", rekao je Stanković.

Ostvarivši pobedu u ovom boju srpski ustanici su pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom narednih vekova, istakao je on.Savremena Srbija, u čije stvaranje je utkan i ovaj veliki događaj, opredeljena je da živi u miru, saradnji i prijateljskim odnosima sa susedima i drugim evropskim narodima i državama, kao i da istrajno gradi demokratsku, pravnu državu utemeljenu na postovanju zakona, ličnih i građanskih prava, istakao je Stanković.

Neopterećeni bremenitom prošlošću, mi sa optimizmom gledamo u budućnost koja će Srbiji, nesumnjivo, doneti priključenje evropskoj porodici, što je u prethodnim vekovima prestavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektualne elite, zaključio je Stanković.

Prisutne na svečanosti pozdravio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, a parastos junacima Boja na Ivankoviću služilu su sveštenici ovdašnje crkve.

Svečanost je pocela himnom "Bože pravde" koju su izveli učenici Gimnazije iz Cuprije.Vence na spomenik Milenku Stojkoviću, u centralnom delu Spomen područja Ivankovac, uz Stankovića, položile su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio potpukovnik Miloš Ninkovih, opštine Ćuprija, na čelu sa Erićem i Saveza udruženja boraca Ćuprije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track