Najnovije vesti

KIKINDA: 6 osoba zbog prevencije ebole pod zdravstvenim nadzorom
Foto: Rojters

Preventivne mere

KIKINDA: 6 osoba zbog prevencije ebole pod zdravstvenim nadzorom

Srbija
Osobe koje su na posmatranju su dobro, bez ikakvih simptoma virusne hemoralgijske groznice, kao i drugih zaraznih bolesti

KIKINDA - U Kikindi je šest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog prevencije ebole, a radi se o putnicima koji su pristigli iz Nigerije, Gabona, Južnoafričke Republike i Mozambika koji će pod nadzorom biti 21 dan.

"Sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom radile su na brodovima i nisu imale kontakt sa lokalnim stanovništvom", kaže načelnica epidemiološke službe kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Tatjana Karać.

Prema njenim rečima, četiri osobe koje su doputovale iz Nigerije i Gabona stavljene su pod zdravstveni nadzor na 21 dan, dok će ostali biti pod nadzorom na malariju i druge zarazne bolesti.

Osobe koje su na posmatranju su dobro, bez ikakvih simptoma virusne hemoralgijske groznice, kao i drugih zaraznih bolesti.

"U stalnom smo kontaktu sa njima, te panici nema mesta", kaže dr Karać.

Uzročnik ebole je virus, a karakteriše ga visoka temperatura, kao i krvarenje po celom telu. Ovaj virus prate proliv i povraćanje, a u 90 odsto slučajeva dolazi do smrtnog ishoda, tako da je na mestu epidemije u zapadnoj Africi veliki broj obolelih i preminuo.

Epidemija ebole proglašena je u državama: Nigerija, Sijera Leone, Liberija i Gvineja.

(Tanjug/Dnevnik)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...