MUP upao na takmičenje iz matematike!
Foto: Jelena Obradović

Incident u Novom Sadu

MUP upao na takmičenje iz matematike!

Društvo -
Hteo sam da vidim rad i eventualne greške, a članovi komisije su mi rekli da sam bahat i da će me iz škole izneti policija, priča gimnazijalac Ilija Subotić (16)

NOVI SAD - Skandal među akademcima!Republičko takmičenje iz matematike za srednjoškolce, koje se tokom vikenda održalo u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, ostaće upamćeno po nesvakidašnjem incidentu, kad je nakon verbalne prepirke između članove komisije i jednog takmičara reagovala policija!Do incidenta je došlo kad je Iliji Subotiću (16), učeniku drugog razreda Zmaj Jovine gimnazije, komisija odbila da pokaže rad i predoči mu eventualne greške u zadacima.- Govorili su mi da sam bahat, nevaspitan, da nemam pravo da im se obraćam. Onda su počeli da vređaju mog oca, inače univerzitetskog profesora. Poručili su mi da će, ukoliko sam ne izađem, pozvati policiju da me iznese. O svemu sam obavestio oca, koji je potom pozvao policiju - kaže Ilija.Ilijin otac Borivoj smatra da iza svega stoji korupcija u prosveti i zavist.- Otkad je moj sin dobio prestižne nagrade iz matematike, prema njemu su počeli da se ponašaju neprimereno. Na takmičenjima ga konstantno šikaniraju i maltretiraju. Verovatno nekome ne odgovara da moj sin ostvaruje dobre rezultate. Izgleda da su prva mesta rezervisana za odabrane - poručuje dr Borivoj Subotić.Direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoje Stojković kaže je takmičenje organizovalo Društvo matematičara Srbije, zbog čega niko iz škole nije imao pravo da se meša u rad komisije.- Žalbeni postupak je u toku, a ukoliko se neki roditelj pismenim putem obrati školi, naša dužnost je da ispitamo sve okolnosti. Do tada, sve je u rukama Ministarstva prosvete i Društva matematičara Srbije - objašnjava Stojković.Tomo Rakočević

Lipkovski: Nije smeo da se obraća komisijiPredsednik Društva matematičara profesor dr Aleksandar Lipkovski kaže da učenik nije imao pravo da se lično obraća članovima komisije.- Razumem stres i napetost takmičara, ali neka osnovna pravila se moraju poštovati - rekao je za Kurir profesor Lipkovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track