KOLJAČI S KOSOVA: Albanci masovno idu u Siriju i hvale se zločinima na Fejsbuku!

Zverski

KOLJAČI S KOSOVA: Albanci masovno idu u Siriju i hvale se zločinima na Fejsbuku!

Društvo -
Kao način regrutovanja, uglavnom tinejdžera, navodi se internet, a dokaze o zločinima koje čine, džihadisti postavljaju na društvene mreže, što je bio slučaj i sa Lavdrimom Muhadžerijem, navodnim komandantom Balkanske brigade ID

Prema pisanju italijanskih medija na stotine boraca sa Kosova i Metohije učestvuje u terorističkim akcijama paravojne formacije Islamska država.

RTS citira italijanski list “L’Espreso“ koji ističe da je sa teritorije južne srpske pokrajine poginulo 16 ljudi koji su se pridružili trupama ekstremnih islamista, da je jedan stradao u samoubilačkoj akciji, dok je na desetine uhapšeno u Iraku i Siriji.

“L’Espreso“ navodi primere dvojice stanovnika Kosovske Vitine, 24-godišnjeg Mentora Zejnulahua i osam godina mlađeg Albanca koji su uhapšeni na aerodromu u Tirani prilikom pokušaja da se prebace u Istanbul. List Kosovo naziva najmlađom evropskom republikom, a kao prethodne događaje “srpske zločine i NATO bombe“.

“Nova granica je islamski radikalizam, a novi neprijatelji su nevernici. U regionu u kome je islam naučio da živi zajedno sa ostalim religijama i gde je uvek pokazivao svoju tolerantnu stranu, fundamentalizam pokazuke da se duboko ukorenio u etničkom mozaiku koji je napravio Tito“, navodi “L’Espreso“.

Italijanski dnevnik takođe navodi da se terorističke ćelije finansiraju od strane nevladinih organizacija iz Saudijske Arabije, Engleske i Turske, a da ih uglavnom čine bivši borci Oslobodilačke vojske Kosova.

Dokaz da ima više od 43 albanskih državljana u ID, koliko je navela vlada u Tirani, je i to da je izvesni Blerim Heta, rođen i odrastao u Nemačkoj, u samoubilačkom napadu u Bagdadu ubio 52 policajca, te da je proglas ID o kalifatu preveden i na albanski jezik.

Kao način regrutovanja, uglavnom tinejdžera, navodi se internet, a dokaze o zločinima koje čine, džihadisti postavljaju na društvene mreže, što je bio slučaj i sa Lavdrimom Muhadžerijem, navodnim komandantom Balkanske brigade ID.

“L’Espreso“ kao najveći problem navodi to što po povratku na Kosovo džihadisti ne mogu da odgovaraju za zločine jer ne postoji odgovarajuća zakonska procedura. Takođe, kao kuriozitet se navodi da su Muhadžeri i Heta radili u Bondstilu, američkoj bazi na Kosovu.

Baza se nalazi se u blizini Uroševca koji se navodi kao glavna regrutna tačka za džihadiste, a list napominje da je srpska tajna služba 2003. godine ustanovila da se u hotelu Lion nalazi sedište islamsne nevladine organizacije“Relif“ koja je regrutovala decu bez roditelja za izvođenje samoubilačkih akcija.

Nedavno je na Kosovu i Metohiji uhapšeno preko 40 lica za koje se osnovano sumnja da su planirali terorističke akcije kao članovi Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track