Stjepan Mesić: Milošević i Tuđman su želeli rat!
Foto: Rojters

Poslednji predsednik Titove Jugoslavije tvrdi

Stjepan Mesić: Milošević i Tuđman su želeli rat!

Društvo -
Predložio sam konfederalni sporazum na pet godina, pa ako se to nekome ne sviđa, neka ide, ali oni su bili protiv

Stjepan Mesić, poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, za koga i danas važi da je „zabio poslednji ekser u mrtvački sanduk Titove Jugoslavije“, u razgovoru sa autorom knjige „Sačekuša 2“ Predragom Pecom Jeremićem potvrdio je navode iz tog dela da je tokom boravka u Beogradu lako mogao postati meta atentatora.- Tačno je, bilo je problema. Moje obezbeđenje je svakog dana na putu od stana do zgrade Predsedništva menjalo putanju kretanja! Kad sam ih upitao zbog čega, odgovarali su mi da imaju neke informacije. Zato su bili veoma oprezni. Onda onaj incident kod Županje... Sve to me nije moglo činiti spokojnim.Da li je tačno da je Slobodan Milošević bio izričito protiv vašeg dolaska na čelo Jugoslavije?- I to je tačno! I on i Borislav Jović bili su izričiti u pokušajima da ne dođem na to mesto.Zašto je Milošević bio protiv vas?- Ni danas, posle toliko vremena, ne znam zašto. Verovatno zbog toga što su znali da sam čovek sa stavom i da nisam deo tih političkih kuhinja. Znate, jedna moja izjava je zloupotrebljena, ona da ću biti poslednji predsednik Jugoslavije. Nije se spominjalo da sam dodao - u ovom modelu funkcionisanja koji niko neće! Srbi protiv, Hrvati protiv, Slovenci protiv! Jedini izlaz bio je u novim političkim dogovorima i javno sam to rekao, za razliku od drugih.I šta se potom dešavalo?- Mislim da je poslednja sednica Predsedništva SFRJ bila u Ohridu. U novim političkim uslovima predložio sam novi model - oročenu konfederaciju, konfederalni sporazum na tri do pet godina! Ako se to posle tog roka nekome to ne sviđa, neka svako ide svojim putem, bez rata i stradanja naroda unutar Jugoslavije!Vaš predlog nije prošao...- Nije hteo Tuđman, protiv je bio i Milošević, koji je čak povukao Jovića iz Predsedništva.P. JeremićSUTRA: RAFALIMA PO MESIĆEVOM AUTOMOBILU

Otvoreno... Stjepan Mesić sa knjigom „Sačekuša“
Otvoreno... Stjepan Mesić sa knjigom „Sačekuša“

PraviloSRBI U HRVATSKOJ MORAJU BITI LOJALNIMesić naglašava da su njegove izjave neretko loše interpretirane u javnosti.- Još jedna moja izjava je zloupotrebljena - nisam rekao da su Srbi na svojim opancima doneli Srbiju u Hrvatsku. To su iskoristili hrvatski i srpski nacionalisti. Rekao sam da ne može Srbin orati u Hrvatskoj a moliti boga da kiša padne u Kragujevcu. Srbi moraju biti lojalni građani Hrvatskoj kao što su, recimo, Gradišćanski Hrvati lojalni Austriji. Srbi u Hrvatskoj nisu doneli na svojim opancima Srbiju, nego Srbiju nose u svojim srcima, svom poreklu, ali moraju biti lojalni građani Hrvatske!

Rodbinske vezeVUK JEREMIĆ UMALO KAMEN SPOTICANJASekretarica Stjepana Mesića je, ugovarajući ovaj razgovor, u jednom trenutku upitala: „Gospon Jeremić, bivši predsednik pita da li ste u srodstvu s Vukom Jeremićem?“ Kad je dobila negativan odgovor, zakazala je razgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track