Devenport o Paradi: Nadam se da će Srbija poslati pozitivnu sliku
Foto: Fonet

Poruka tolerancije i različitosti

Devenport o Paradi: Nadam se da će Srbija poslati pozitivnu sliku

Društvo -
Borba protiv diskriminacije, naglasio je Devenport, ključna je za dalje evropske integracije Srbije, dodavši da je ona i deo poglavlja 23 koje se tiče i zaštite osnovnih ljudskih prava

BEOGRAD - Zabrana diskriminacije i jednakost sastavni su deo evropskih pravnih tekovina, koje je Srbija prihvatila, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i izrazio nadu da će Srbija u nedelju održavanjem Parade ponosa poslati pozitivnu poruku tolerancije i različitosti.

“Na zakonodavnom i institucionalnom nivou Srbija je preduzela sve mere da se uskladi sa ovim standardima. Nadam se da će Srbija moći da pošlje vrlo pozitivnu poruku tolerancije i različitosti u nedelju”, poručio je Devnport na konferenciji za novinare “Isti, drugačiji, različiti”.

Borba protiv diskriminacije, naglasio je Devenport, ključna je za dalje evropske integracije Srbije, dodavši da je ona i deo poglavlja 23 koje se tiče I zaštite osnovnih ljudskih prava.

“Unija je više nego skup pravnih tekovina koje treba preuzeti. Ona je pre svega skup zajedničkih vrednosti. Međutim, tolerancija, jednakost međusobno razumevanje se ne shvataju kao već postignut cilj, već predstavljaju i zajedničku misiju i viziju svih država članica EU”, istakao je Devnport I dodao da je neophodno da se stalno ulažu vreme, resursi I volja da se ove vrednosti razvijaju i jačaju.

Podsetivši da diskriminacija počiva na predrasudama, Devenport je istakao da dokle god u društvu ima slučajeva diskriminacije, institucije nadležne za njeno suzbijanje I sve druge treba da ukazuju na to.“Dokle god nečija lična osobina predstavlja razlog da se ona stavi u nepovoljniji polozaj institucije koje se bore protiv diskriminacije imaju obavezu da informišu o tim slučajevima I da se bave tom tematikom”, istakao je Devenport.

Kako je rekao u Srbiji I dalje postoji diskriminacija I podeljenost u mnogim segmentima, ukazavši da se I dalje veliki broj grupa suočavaju sa situacijom da nemaju jednake uslove samo zbog nekog njihovog ličnog svojstva.Diskriminaciju, kako je dodao, teško je iskoreniti, zato je, poručuje potrebno raditi na edukaciji stanovništva, posebno mladih.“Raduje me što će ova kampanja biti usmerena ka mladima jer oni mogu da nastave da vrednuju ove vrednosti, koji po istrazivanjima nažlost pokazuju najviše nerazumevanja”, kazao je Devenport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track