GAŠIĆ NA KRFU: Sloboda i čast srpskog vojnika se pamte!
Foto: Ministarstvo Odbrane

Odata počast srpskim junacima

GAŠIĆ NA KRFU: Sloboda i čast srpskog vojnika se pamte!

Društvo -
Srpski junaci Drinske divizije zaslužuju da ne odu u zaborav, već da se podsećamo kako je svaki od njih postao primer ponašanja jednog vojnika u teških četiri godine za našu državu. Zahvaljujući svim neznanim i znanim junacima, njihova najveća žrtva – davanje života za svoju zemlju je dužno poštovanja, rekao je Gašić

KRF - U okviru obeležavanja godišnjice iskrcavanja Srpske vojske na ostrva Krf i Vido i stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, delegacija Vlade Srbije danas je položila vence na Spomen-ploču srpskim junacima u Guviji.

Vence su, i na Spomenik junacima Drinske divizije i Spomenik Janusu Janulisu u Ageos Mateosu na Krfu položili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Gašić je naglasio da je današnji dan potvrda da sećanje na Drinsku diviziju prevazilazi prostor i vreme svoga trajanja "i da su sloboda i čast srpskog naroda i države i srpskog vojnika iz vremena Velikog rata uzdignuti na pijadestal onih koji se pamte".

Foto Ministarstvo odbrane Srbije
Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Prema njegovim rečima, iako vojno i brojčano slabiji, naši junaci iz Prvog svetskog rata su hrabrošću u srcu, verom u sebe i neizmernom ljubavi prema otadžbini izborili nemoguće.

"Zahvaljujući svim neznanim i znanim junacima, njihova najveća žrtva – davanje života za svoju zemlju je dužno poštovanja", rekao je Gašić.

On je istakao i da "danas ponosno stojimo pred memorijalom koji su od krfskog kamena podigli septembra 1916. godine preživeli pripadnici Drinske divizije svojim saborcima"

"Srpski junaci Drinske divizije zaslužuju da ne odu u zaborav, već da se podsećamo kako je svaki od njih postao primer ponašanja jednog vojnika u teških četiri godine za našu državu", istakao je Gašić.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije
Foto Ministarstvo odbrane Srbije

On je dodao da nećemo zaboraviti ni naše prijatelje Grke, njihovu nesebičnu pomoć i prijateljstvo koje je tada započelo i uspešno traje već decenijama.

Prema njegovim rečima, Srbija je tokom svoje istorije uvek bila privržena idejama i ciljevima mira.

"Evocirajući uspomenu na naše pretke – junake Drinske divizije iz Prvog svetskog rata, podsećamo sebe i generacije sadašnje i buduće kako se na proverenim vrednostima iz prošlosti uspešno može graditi budućnost", rekao je Gašić.

On je naglsio i da "danas potvrđujemo mir i nastavljamo da gradimo svoju zemlju na temeljima učvršćenim pre gotovo jednog veka".Na Krfu i Vidu i juče su održane komemorativne manifestacije, a ministar Vulin položio je lovorov venac kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta.Vulin izjavio je na Krfu da je Prvi svetski rat bio borba za slobodu i opstanak srpskog naroda i da se ne mogu izjednačavati agresori i oni koji su se branili.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije
Foto Ministarstvo odbrane Srbije

"Sloboda i dužnost su reči koje su označile generaciju na čijim grobovima stojimo. Sloboda i dužnost moraju biti reči koje će označiti generaciju u čije ime ja govorim", poručio je juče Vulin.

Počast srpskim vojnicma i civilima odao je i Gašić koji je položio venac u ime oružanih snaga Srbije.

Komemorativnim ceremonijama prisustvovala je visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, kao i predstavnici više srpskih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track