Lončar: Na operaciju katarakte čeka se najduže, nema materijala
Foto: Fonet

I duže od godinu dana

Lončar: Na operaciju katarakte čeka se najduže, nema materijala

Društvo -
Ministar zdravlja je rekao da je nezaposleno oko 2.500 lekara i oko 11.000 medicinskih sestra i tehničara

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da su najveće liste čekanja za operaciju katarakte i da je razlog za to nedostatak materijala.

Ministar je kazao da se na operaciju katarakte čeka "godinu-godinu i nešto dana" i da će se liste čekanja smanjiti kako se budu otvarali drugi centri u Srbiji u kojima će raditi takvi zahvati. On je najavio da će sve liste čekanja do kraja godine biti smanjene za bar 10 odsto.

Govoreći o Fondu za retke bolesti Lončar je rekao da je u prethodnih mesec dana troje dece dobilo pomoć fonda i da je otvoren dinarski i devizni račun za uplatu sredstava. On je kazao da će na sajtovima Vlade Srbije i Mistarstva zdravlja "tokom 24 časa" moći da se vidi koliko je ko uplatio sredstava.

Lončar je naveo da će konzilijum stručnjaka iz zemlje i inostranstva odlučivati kome je potrebna pomoć, kao i da će se konzilijum formirati od slučaja do slučaja. Ministar zdravlja je kazao da je Fond formiran kako bi se sprečile zloupotrobe i da će imati kontrolni mehanizam koji će činiti predstvnici medija, roditelji dece obolele od retkih bolesti i javne ličnosti.

Prema njegovim rečima, do Fonda se dolazi tako što se eminentne ustanove, poput Univerzitetske klinike ili Instituta za majku i dete, obrate fondu, koji formira komisiju koja donosi odluku. Lončar je rekao da će Fond promovisati Odbor, a da će njegovi članovi, između ostalih, biti Emir Kusturica i Goran Bregović.

On je dodao da se ozbiljno radi i na restruktuiranju mreža zdravstvenih ustanova u Srbiji. Lončar je kazao da je potreban informacioni sistem koji će povezati sve zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja je rekao da je nezaposleno oko 2.500 lekara i oko 11.000 medicinskih sestra i tehničara.

(Beta/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track