SILA JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE: Beograd grmeo na poslednjoj vojnoj paradi 1985! (VIDEO)
Foto: MC Odbrana

Dan pobede 9. maj 1980.

SILA JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE: Beograd grmeo na poslednjoj vojnoj paradi 1985! (VIDEO)

Društvo -
Vojne parade Jugoslovenske narodne armije održavane su najviše u periodu od 1945. do 1960. godine i to najčešće za 1. maj, Dan rada ili 9. maj, za Dan pobede
1 / 7 Foto: MC Odbrana

Sila Jugoslovenske Narodne Armije viđena je poslednji put na vojnoj paradi 1985. godine u Beogradu! Demonstracija odbrambene moći tadašnje države upriličena je na Dan pobede, 9. maja, kada su oružane snage SFRJ važile za jednu od najvećih sila Evrope!

Vojne parade Jugoslovenske narodne armije održavane su najviše u periodu od 1945. do 1960. godine i to najčešće za 1. maj, Dan rada ili 9. maj, za Dan pobede nad fašizmom. Pored ovih centralnih parada u Beogradu, parade su održavane i u glavnim gradovima ostalih republika, kao i u drugim mestima, uglavnom za godišnjicu oslobođenja mesta ili nakon završetaka manevara. Prema Pravilu službe JNA, vojne parade su organizovane po naređenju Vrhovnog komandanta.

Vredno je napomenuti da su tokom 1965. godine, iz ekonomskih razloga, parade ukinute i određeno je da se one održavaju svake pete godine, povodom 9. maja Dana pobede.Parada 1985. godine u čast 40-te godišnjice pobede nad fašizmom, bila je prva vojna parada oružanih snaga Jugoslovenske narodne armije bez prisustva vrhovnog komandanta SFR Jugoslavije, Josifa Broza Tita, ali i poslednja vojna parada koju je organizovala JNA i SFRJ.

Vojne parade su tradicionalno organizovane defileom odabranih pripadnika, naoružanja i opreme oružanih snaga, odnosno svega što je činilo potencijal vojske u tom trenutku. Pored jedinica JNA, na paradi 1985. godine učestvovali su i pripadnici milicije i jedinice teritorijalne odbrane. Ukupno je je bilo 11.000 pripadnika vojske, uz učešće 760 artiljerijskih oružja, 113 borbenih i 506 neborbenih vozila.

Mesto održavanja parade je tradicionalno bio plato ispred Savezne Skupštine Jugoslavije, današnje Narodne Skupštine Republike Srbije. Tu su bila prisutna celokupna savezna i republička rukovodstva, vojni i policijski vrh, predstavnici stranih zemalja, veterani Narodnooslobodilačkog rata, kao i predstavnici najznačajnijih privrednih činilaca. Dakle, gotovo sve što je simbolizovalo državu i značaj države.

Kada se održavaju ovakve parade, treba imati na umu da se na njima nije prikazivao samo vojno-odbrambeni potencijal nego i privredni potencijal zemlje. Takođe, imale su i višestruki ''propagandi značaj'', naročito na spoljnopolitičkom planu.Tadašnja JNA je važila za četvrtu vojnu silu u Evropi, a ovo je naoružanje koje će Vojska Srbije pokazati na Paradi 16. oktobra!

http://www.youtube.com/watch?v=aiykDgCZigI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track