ZBOGOM PETOKRAKI: Na današnji dan Srbija se odrekla komunističkog simbola!

Prošlo je 23 godine

ZBOGOM PETOKRAKI: Na današnji dan Srbija se odrekla komunističkog simbola!

Politika -
Petokraka na zastavi Srbije potrajala je od Drugog svetskog rata do sednice republičkog parlamenta 10. oktobra 1991. Šest godina kasnije skinuo ju je i pokojni gradonačelnik Đinđić sa zgrade Skupštine grada

BEOGRAD - Na današnji dan, pre tačno 23 godine, Skupština Srbije donela je odluku da zastava Srbije postaje tradicionalna srpska trobojka bez zvezde petokrake, koja se na zastavi nalazila od Drugog svetskog rata, kao simbol komunizma.

Nakon postavljanja pokojnog premijera Zorana Đinđića za gradonačelnika Beograda, petokraka je skinuta i sa Skupštine Beograda 1997. godine.

Poslednja institucija koja je zadržala zvezdu petokraku je bilo Predsedništvo Srbije, u vreme Nataše Mićić, kada je i ona skinuta, tako da se petokraka zadržala jedino u muzejima i suvenirima na vašarima

Ustavom Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1. februara 1946. državna zastava je zadržala boje zastave Kraljevine Jugoslavije sa istim redosledom –plava, bela i crvena.

Nova vlast Josipa Broza Tita, koja se u toku rata izborila za promenu društvenog sistema, unela je u središte zastave crvenu petokraku zvezdu,simbol pod kojim se u Drugom svetskom ratu borila protiv fašizma.

Odnos širine i dužine zastave bio je 1:2. Boje zastave su bile položene vodoravno i svaka boja je zauzimala jednu trećinu prostora širine zastave. Petokraka zvezda je bila oivičena zlatnom ili žutom ivicom.

Od tada su i republike počele da donose svoje najviše pravne akte. Ustav Narodne Republike Srbije je prvi od četiri ustava koje je Srbija donela kao federalna jedinica Druge Jugoslavije. Donela ju je Ustavotvorna skupština 1947. i njome je Srbija prvi put u istoriji definisana kao republika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track