General Diković: Srbija će se braniti od terorizma
Foto: Marina Lopičić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije

General Diković: Srbija će se braniti od terorizma

Društvo -
Diković je ocenio da je bezbednosna situacija u regionu relativno stabilna, a kada je reč o Srbiji, najveći izazov za bezbednost predstavlja status Kosova i Metohije

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da će se Srbija braniti od terorizma i da to treba da znaju svi koji pokušaju da izazovu nestabilnost u bilo kom delu zemlje.

"Posle napada na žandarmeriju (na jugu Srbije) razgovarao sam s komandantom Kfora (na Kosovu) i tražio veće angažovanje njihovih snaga", kazao je general Diković.

Prema njegovim rečima, nakon ubistva žandarma u Kopnenoj zoni bezbednosti između centralne Srbije i Kosova, dogovoreno je da se pojača prisustvo zajedničkih patrola.

Diković je, ipak, ocenio da je bezbednosna situacija u regionu relativno stabilna, a kada je reč o Srbiji, najveći izazov za bezbednost predstavlja status Kosova i Metohije.

Povodom pripreme velike vojne parade za obeležavanje 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a kojoj će 16. oktobra prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin, on je rekao da su one u punom jeku i da se za taj događaj priprema oko 3.000 vojnika.

"Biće to veličanstven događaj, kakav zaslužuju građani Srbije, pripadnici Vojske Srbije i posebno naši i sovjetski heroji koji su oslobodili Beograd 1944", kazao je Diković.

Načelnik generalštaba smatra da vojna saradnja Srbije i Rusije ne ugrožava članstvo Srbije u Programu NATO-a "Partnerstvo za mir".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track