PRIPREMA VOJNIH EŠALONA: Maštali smo o tome da paradiramo Beogradom
Foto: Dragana Udovičić

Kurir u susret vojnoj paradi

PRIPREMA VOJNIH EŠALONA: Maštali smo o tome da paradiramo Beogradom

Društvo -
Na batajničkom aerodromu uvežbavani su poslednji koraci za svečanost koja će se održati 16. oktobra, povodom 70 godina od oslobođenja
1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

BEOGRAD - Na vojnom aerodromu u Batajnici pripadnici motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona juče su uvežbavali poslednje korake pred konačno ujedinjenje s preostalim jedinicama rečne flote i padobranskog desanta.Sa njima će 16. oktobra prodefilovati ispred Palate Srbija povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, a ovom događaju prisustvovaće i ruski predsednik Vladimir Putin!

Borbena vozila prostiru se u koloni dugoj dva i po kilometra, letelice u specijalnoj formaciji, vojnici ponavljaju zadatke i po stotinu puta. Tu zatičemo Predraga Bandića, brigadnog generala, komandanta 204. vazduhoplovne brigade.

Atraktivni... Širok dijapazon Uniformi
Atraktivni... Širok dijapazon Uniformi

- Ovo je impozantan poduhvat, kojim želimo da pokažemo svoj odnos prema tradiciji i ukažemo poštovanje prema onima koji su dali život za oslobađanje Beograda i Srbije - rekao je on i naglasio da u njihovim redovima vlada velika motivacija, odgovornost i da sve puca od entuzijazma.

Čuvari neba... Predrag Bandić (dole)
Čuvari neba... Predrag Bandić (dole)

Njegov kolega pukovnik Dejan Vasiljević, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade, podsetio ga je da su na ovaj momenat čekali od davne 1985. godine, kada su kao gimnazijalci gledali poslednju veliku održanu paradu i maštali da postanu njen deo.

Za Putina spremni... Motorizovani ešaloni
Za Putina spremni... Motorizovani ešaloni

ČinjeniceSVE O PARADI- Početak parade označiće počasna artiljerijska paljba- Nastupiće pešadijski, motorizovani, vazduhoplovni ešeloni i ešelon brodova rečne flotile- Prvi put učešće u paradi uzeće i defile brodova i padobranski desant- 180 ljudi nalazi se u svakom pešadijskom podešelonu- 12 kolona i 15 vrsta formira jedan podešelon- 30 padobranaca nastupa za padobranski desant- 30 tenkova će izaći na ulice- 25 letelica nadletaće Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja