Najnovije vesti

STEŽE SE OBRUČ: Bajatovića češlja Specijalno tužilaštvo
Foto: Nebojša Mandić

Proširenje istrage protiv čelnika „Srbijagasa“

STEŽE SE OBRUČ: Bajatovića češlja Specijalno tužilaštvo

Politika
Specijalno tužilaštvo naložilo da policija dostavi informacije o svim navodima iz krivičnih prijava

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv Dušana Bajatovića, generalnog direktora „Srbijagasa“, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja, saznaje Kurir.
- Tužilaštvo proverava sve navode iz nekoliko krivičnih prijava. Bez obzira na pritiske, sve će biti isteramo na čistac. Nije reč o jednoj prijavi, već o njih nekoliko, koje su podnete s nekoliko različitih adresa. Neke sumnje postoje i odranije, ali će sve uskoro biti poznato. Definitivno je da se klupko ob - kaže izvor Kurira.

U novosadskom Višem tužilaštvu za Kurir je potvrđeno da su, pored sumnje da je direktor „Srbijagasa“ potrošio 100 miliona evra, ostale četiri krivične prijave prosleđene upravo Specijalnom tužilaštvu, koje je zatim naložilo da se ti navodi ispitaju.

Milorad Trošić, zamenik novosadskog tužioca, kaže da je na njihovu adresu stiglo pet krivičnih prijava, a da se sve tiču zloupotrebe službenog položaja u ovom preduzeću.
- Krivična prijava koja je podneta protiv direktora „Srbijgasa“ 2013. godine i odnosi se na zaključivanje ugovora bez sprovedenih postupaka javnih nabavki dostavljena je 8. aprila 2014. Sve krivične prijave protiv Bajatovića proverava posebno formirana radna grupa MUP, koja postupa isključivo po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal - naglasio je Trošić.

U Specijalnom tužilaštvu su nam potvrdili da su oni još jula 2013. godine poslali policiji da prikupi potrebna obaveštenja o anonimnim krivičnim prijavama koje su do tada podnete protiv direktora „Srbijagasa“.
- Tim predmetom su već obuhvaćeni navodi prijava koje su stigle iz Novog Sada, ali njihove rezultate još nismo dobili - poručuju iz Specijalnog tužilaštva.

Bajatović nije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira, ali je nedavno izjavio da se poslovanje „Srbijagasa“ već godinama ispituje po svim osnovama i sumnjama i da nema šta da krije.

 

Koalicija za javni nadzor
BAJATOVIĆU, UZEO SI 100 MILIONA €

Kurir je već pisao da je MUP formirao posebnu radnu grupu za ispitivanje zloupotreba Bajatovića u „Srbijagasu“, a ona proverava i navode iz krivične prijave Koalicije za nadzor javnih finansija iz novembra prošle godine. Ovom prijavom se Bajatović sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja jer je tokom 2011. zaključio ugovore vredne 12,1 milijardu dinara bez sprovedenih postupaka javnih nabavki.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...