Princ Aleksandar nema pravo na Brdo

Slovenija

Princ Aleksandar nema pravo na Brdo

Društvo -
Viši sud u u Ljubljani doneo odluku da princ Aleksandar, kao naslednik Pavla Karađorđevića, nema pravo na posed na Brdu kod Kranja i moraće da plati 3592,50 evra za sudske troškove

LJUBLJANA - Viši sud u u Ljubljani je potvrdio presudu Okružnog suda u Kranju da princ Aleksandar, kao naslednik Pavla Karađorđevića, nema pravo na posed na Brdu kod Kranja.

Posed Brdo kod Kranja država Slovenija koristi u protokolarne svrhe. Advokat princa Aleksandra, koji ne odustaje od stava da posed pripada nasledniku kneza Pavla izjavio je da je princu "poslao presudu i za sada nemam njegov odgovor". Advokat je dodao da će verovatno upotrebiti vanredna pravna sredstva to jest zatražiće reviziju postupka na vrhovnom sudu, prenosi Delo.

Državno pravobranilaštvo, koje je presudu dobilo 28. marta smatra da je takva odluka očekivana.

"Viši sud u Ljubljani je u presudi od 29. februara očekivano presudio da prigovor stranke tužitelja bude odbačen kao neosnovan i da se potvrdi presuda prvostepenog suda", izjavilo je pravobranilaštvo. Pravobranilaštvo u svojoj izjavi još dodaje da je "presuda prvostepenog suda u kojoj je sud uvažio argumente državnog pravobranilaštva, a sve zahteve stranke koja je tužila u celini odbacio pa na taj način presuda postala pravosnažna".

Tužitelj, odnosno princ Aleksandar, dužan je platiti troškove suđenja u visini od 3592,50 evra.

Sud u Kranju je u maju prošle godine odbacilo sve tužbene zahteve koje je protiv Republike Slovenije uložio princ Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla regenta Jugoslavije. Karađorđević je uložio zahtev za utvrđivanje svojinskog prava na oko polovine parcela na posedu Brdo, a kao mogućnost je zahtevao isplatu odštete. Na osnovu kupoprodajnih ugovora iz tog vremena je Aleksandar dokazivao da ima pravo na parcele, koje je knez Pavle kupio između 1936. i 1939.godine i čije je vlasništvo upisao u katastar.

Nakon Drugog svetskog rata je posed bio Karađorđeviću oduzet i nacionalizovan. Vrednost spornog predmeta je ocenjena na 260.000 evra i do sada nije promenjena. Sud u Kranju je u obrazloženju presude napisao da knez Pavle kupoprodajne ugovore za zemlju na Brdu nije sklopi sa državom već sa fizičkim licima i da zbog toga nema prava da od države zahteva odštetu. Priceza Jelisaveta, ćerka kneza Pavla, do sada nije uložila svojinsko pravni zahtev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track