UDAR NA SVETINJE: ISIS napao monahinje u Pećkoj patrijaršiji!
Foto: Ap, Beta I Fonet

Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji meta ekstremista

UDAR NA SVETINJE: ISIS napao monahinje u Pećkoj patrijaršiji!

Društvo -
Radikalni albanski islamista pokušao da uđe u dvorište manastira, urlao i vređao monahinje. Manastiri meta veterana OVK i islamista, obučavanih na ratištima Bliskog istoka

BEOGRAD - Osim manastira Visoki Dečani, radikalni islamisti napali su i jednu od najvećih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji - Pećku patrijaršiju, saznaje Kurir.Albanski vehabija je, prema izvorima našeg lista, urlao i vređao sestrinstva, uglavnom starice od 70 do 90 godina.

Nemoćne monahinje

- Veći incident sprečila je policija koja čuva Patrijaršiju. Istraga o napadu je u toku, kao i u slučaju Dečana, čije je skrnavljenje nastavljeno i juče ispisivanjem terorističkih parola ISIS (Islamska država u Iraku i Siriji) i na ulaznoj kapiji - AKSH (Albanska nacionalna armija). Priveden je vehabija Muhamed Bećiri (22), odranije poznatog po ekstremnom ponašanju, kome je određen pritvor. Očigledno je u pitanju verski fundamentalizam. Radikalni islamistički ekstremisti su obučavani na ratištima na Bliskom istoku i izazivaju incidente u sprezi s veteranima OVK. Vehabisti vode sveti rat protiv nevernika, protiv svih koji nisu muslimani. Albanci to sada koriste i za napade na sve što je srpsko, pa i svetinje koje su pod zaštitom Uneska - kaže izvor Kurira.

Na manastiru Visoki Dečani ponovo su se juče pojavili grafiti s porukama ISIS i Albanske nacionalne armije.Bivši direktor VBA Momir Stojanović kaže da su incidenti jasne poruke da „ništa srpsko nije poželjno na KiM, treba da odete“.

Smišljen napad

- A međunarodna zajednica nije htela i smela da se obračuna s albanskim radikalnim militantima, bivšim pripadnicima OVK, koji i dalje iz senke vode glavnu reč na Kosovu. Sve to ima korene u islamskom terorizmu i radikalizmu. Moramo da predočimo svetskoj javnosti šta se dešava - smatra Stojanović.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić kaže da napadi na manastire izazivaju veliku zabrinutost države Srbije zbog sumnje u eskalaciju verskog fundamentalizma.

- Neophodno je da se sve relevantne institucije suprotstave napadima, čiji je osnovni motiv mržnja i verski fundamentalizam. Državni organi Srbije traže od Kfora, Euleksa i kosovske policije da preduzmu sve mere i zaštite bezbednost manastira - kaže Ðurić.

I one su uplašeneKARIĆEVA MAJKA I TADIĆEVA BIVŠA ŽENA MOHANINJE

U Pećkoj patrijaršiji monahinje su i Danica Karić, majka biznismena Bogoljuba Karića, i Veselinka Zastavniković, bivša supruga Borisa Tadića. Danica, sada Angelina, kako glasi njeno duhovno ime, zamonašila se 2011. u svojoj 94. godini, dok je Irina već 12 godina u tom manastiru. Od porodice Karić juče nismo uspeli da dobijemo komentar, a kako saznajemo, oni danas u manastiru obeležavaju slavu Pokrov Presvete Bogorodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja