SMENE U MUP: Proverava se rad svih policijskih jedinica
Foto: Dado Đilas, KURIR

Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova

SMENE U MUP: Proverava se rad svih policijskih jedinica

Društvo -
Od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je godinama na udaru medija, a njeni pripadnici optužuju se za brojne kriminalne radnje - obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do "kopanja zlata" u radno vreme

BEOGRAD - Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije proverava rad svih jedinica, a ne samo Žandarmerije.

"Proveravaju se svi zaposleni, a to se radi u sklopu reforme policije koja je u toku", rekli su u vrhu MUP-a, uz nagoveštaj da bi uskoro moglo da dođe do prvih personalnih promena u MUP-u.

Od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je godinama na udaru medija, a njeni pripadnici optužuju se za brojne kriminalne radnje - obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do "kopanja zlata" u radno vreme.

Ovi navodi se najviše vezuju za niški odred Žandarmerije.

U protekle dve godine pre incidenta na Paradi ponosa, podnete su samo dve krivične prijave protiv dvojice žandarma ovog odreda - protiv A. R., koji se sumnjiči da je ubio narko-dilera, i protiv S. S. (31), osumnjičenog da je upucao sugrađanku A. D. (35), nakon kraće rasprave u saobraćaju.

"Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije. Svi navodi o kriminalnim radnjama, koji su pojedini mediji tendenciozno plasirali godinama unazad, provereni su i ispitani u okviru MUP-a, ali nijedan slučaj nije došao do tužilaštva, jer su navodi bili neosnovani", tvrde u Žandarmeriji.

Niški odred ponovo je dospeo u žižu javnosti kada su njeni pripadnici brutalno pretukli Andreju Vučića, brata premijera Srbije, tokom nedavno održane Parade ponosa.

Protiv sedmorice pripadnika podnete su krivične prijave, a komandant niškog odreda Senad Koštić je razrešen dužnosti.

U MUP-u ističu da su na proveri pripadnici svih elitnih jedinica, a ne samo Žandarmerije. Sindikati policije, oštro su osudili, kako navode, hajku protiv Žandarmerije, ocenjujući da se baca ljaga na ovu elitnu jedinicu i njene pripadnike „koji časno rade svoj posao“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track