Šabić: Najviše mi traže da intervenišem u oblastima novca i javne imovine
Foto: Zorana Jevtić

Poverenik za informacije od javnog značaja

Šabić: Najviše mi traže da intervenišem u oblastima novca i javne imovine

Društvo -
Poverenik je ukazao i da se upotrebljavaju biometrijski lični podaci i otisci prstiju, a da o tome ne postoji nijedna odredba i da se niz bezbednosnih provera obavlja bez ikakvih pravila utvrđenih zakonom

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da ima najviše žalbi i zahteva da poverenik interveniše u oblastima novca, javne imovine, budžetskih rashoda, donacija, privatizacija preduzeća i javnih nabavki.

Šabić je rekao da je u proteklih deset godina ostvaren napredak u pogledu pristupa informacijama, ali da je nedopustivo loša situacija u oblasti zaštite podataka i da je u tome potreban mnogo odgovorniji pristup.

Poverenik je istakao da je predložio model zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji sadrži elementarne evropske standarde, navodeći da "ima hiljada kamera po Srbiji, a da nema zakona kojim se određuje kako one funkcionišu".

Šabić je ukazao i da se upotrebljavaju biometrijski lični podaci i otisci prstiju, a da o tome ne postoji nijedna odredba i da se niz bezbednosnih provera obavlja bez ikakvih pravila utvrđenih zakonom.

On je dodao da je ranije predložio strategiju zaštitu podataka o ličnosti, ali da još nije donet akcioni plan za sprovođenje te strategije.(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track