NIKAD NEĆEMO ODUSTATI OD BORBE: NUNS apeluje da se zaštite novinari u Srbiji!

NIKAD NEĆEMO ODUSTATI OD BORBE: NUNS apeluje da se zaštite novinari u Srbiji!

Društvo -
Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni, navodi NUNS u saopštenju i podseća da još nisu rasvetljena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Panića, kao i da novi slučajevi nasilja nad novinarima nisu razjašnjeni

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je danas državne organe u Srbiji, povodom Međunarodnog dana protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da unaprede i dosledno preduzimaju mere zaštite novinara i medija koji su izloženi pritiscima, pretnjama i fizičkom nasilju.

"Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni", navodi NUNS u saopštenju i podseća da još nisu rasvetljena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Panića, kao i da novi slučajevi nasilja nad novinarima nisu razjašnjeni.

NUNS, kako se navodi, nikada neće odustati od borbe za utvrđivanje istine o stradanjima kolega i insistiraće na tome sve dok izvršioci ovih zločina ne budu kažnjeni.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 18. decembra prošle godine i biće obeležen prvi put danas, na prvu godišnjicu ubistva francuskih novinara Žislena Dupona i Kloda Verlona, koji su ubijeni u afričkoj državi Mali.

Međunarodna federacija novinara saopštila je povodom Međunarodnog dana protiv nekažnivosti zločina nad novinarima da vlade moraju zaštiti medijske radnike i učiniti sve kako bi se okončalo nekažnjivo nasilje nad novinarima.

U proglasu Međunarodne federacije novinara navodi se da u pojedinim krajevima sveta eskalira zastrašivanje i zlostavljanje medijskih radnika i pozivaju vlasti država u kojima je najviše nerazjašnjenih ubistava novinara da istraže te zločine i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Međunarodna federacija novinara ukazuje da je u toku ove godine u svetu smrtno stradalo 100 novinara, i da su medijski radnici izloženi najvećem riziku u Pakistanu, Siriji, Iraku, Palestini i Ukrajini.

Od početka godine do danas, Pakistan je zemlja najvećim brojem ubijenih novinara - 13, dok je devetoro novinara ubijeno tokom letošnjih nemira u Palestini. U sukobima u Ukrajini život je izgubilo sedmoro novinara, isto toliko ih je ubijeno u Avganistanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track