Najnovije vesti

Vladika Irinej: Šešelju ugrožena ljudska prava
Foto: Zorana Jevtic

U pritvoru 12 godina

Vladika Irinej: Šešelju ugrožena ljudska prava

Društvo
10:50h
Činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države skandalozna je i čudovišna sama po sebi, kaže episkop bački

BEOGRAD - Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop bački Irinej, kritikovao je Haški tribunal zbog odnosa prema optuženom Vojislavu Šešelju koji je u pritvoru 12 godina, objavljeno je danas na sajtu SPC.

"Činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države skandalozna je i čudovišna sama po sebi. Ali, da se neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala koji su osnovale UN govori o stanju zapadne civilizacije uopšte, a najglasnijih zagovornika ljudskih prava u savremenom svetu posebno", naveo je episkop bački. Prema njegovim rečima, prethodno je 24. marta 1999. godine, kada je počelo bombardovanje SRJ, na primeru srpskog naroda i srpske države, novi svetski poredak pokazao i kakva su prava naroda i država, šta znači međunarodno pravo i koliko vredi Povelja UN.

Vladika Irinej je dodao da su u Haškom tribunalu već umrla desetorica Srba, te u slučaju Šešelja "malo vredi" pozivanje na Odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i druga međunarodna dokumenta iz oblasti ljudskih prava.

Episkop Irinej je naveo da se u slučaju Šešelja, "kao i u svakom drugom sudskom procesu", ne rukovodi ni stranačkim, ni ideološkim, ni bilo kakvim ovozemaljskim motivima i ciljevima nego se isključivo zalaže za "pravednost i zakonitost".

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je juče da pusti optuženog Vojislava Šeselja na privremenu slobodu, zbog teškog zdravstvenog stanja. Srbija je obavestila Holandiju da može da garantuje za Šeselja, ako se on pravno obaveže da će da poštuje uslove Tribunala.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993. On je u pritvoru Tribunala od 2003. godine. Za sada nije poznato kada će se Šešelj vratiti u Beograd.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...