SRĐA POPOVIĆ: CANVAS greškom svrstan među teroriste
Foto: Fonet

Uputili psimo ambasadi UAE u Srbiji

SRĐA POPOVIĆ: CANVAS greškom svrstan među teroriste

Društvo -
U više od decenije dugom radu, naš Centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava, kao i priliku da o potencijalu nenasilne borbe predajemo na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta, naveo je Popović

BEOGRAD - Izvršni direktor beogradskog Centra za primenjenu nenasilnu akciju CANVAS Srđa Popović izjavio je danas da je "nesporazum ili greška" to što je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uvrstila njegovu organizaciju među one koje smatra terorističkim organizacijama i grupama.

"Pretpostavljamo da je u pitanju ili nesporazum ili greška i učinicemo sve da ga otklonimo. Danas smo uputili pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da kroz dijalog taj nesporazum sto pre otklonimo", izjavio je Popović.

Popović je istakao da je CANVAS od osnivanja dosledno posvećen izučavanju i primeni nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata i da su zbog toga još veći "iznenađenje i šok" što se ta organizacija našla na listi ekstremnih grupa koje je donela vlada UAE.

"U više od decenije dugom radu, naš Centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava, kao i priliku da o potencijalu nenasilne borbe predajemo na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta", naveo je Popović.

On je dodao da je CANVAS za svoj rad dobio ugledna međunarodna priznanja od, na primer, magazina "Forin polisi" (Foreign Policy Magazine) i Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Čak i oni koji su u prošlosti kritikovali naš rad nikada nisu sporili našu potpunu posvećenost nenasilju, toleranciji i doslednu osudu svake vrste nasilnog rešavanja problema", rekao je Popović.

On je dodao da je CANVAS-u posebno žao što se nesporazum dogodio upravo sa UAE, državom koja je sa Srbijom, kako je istakao, "u sjajnim i prijateljskim odnosima".

"Time je naša želja da se ovaj nesporazum otkloni samo još iskrenija i jača", dodao je Popović. On je još rekao da je predstavnike ambasade UAE u Srbiji pozvao da poseti prostorije CANVAS-a u Beogradu i da se lično uvere šta i kako ta organizacija radi i da upoznaju mlade ljude posvećene nenasilnom rešavanju konflikata.

Vlada UAE objavila je listu od 85 organizacija i grupa iz celog sveta, koje smatra terorističkim i obrazložila da to čini zbog transparentnosti i podizanja svesti u društvu o tim organizacijama, prenela je u subotu WAM, agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track