Stefanović: SAJ jedan od najvažnijih bezbednosnih stubova
Foto: Mup

Obeležili 36 godina postojanja

Stefanović: SAJ jedan od najvažnijih bezbednosnih stubova

Društvo -
Na svečnosti su uručene nagrade pripadnicima za postignute izuzetne rezultate u ovoj godini, a Stefanović i direktor policije Milorad Veljović prethodno su odali poštu i položili vence na spomenik onima koji su izgubili život izvršavajući zadatke

BEOGRAD - Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a danas su obeležili 36 godina postojanja uz poruku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je SAJ jedan od najvažnijih bezbednosnih stubova Srbije u borbi protiv kriminala i terorizma.

On je na svečanosti u bazi SAJ-a u Batajnici, istakao da pripadnici te jedinice, koji sve zadatke izvršavaju profesionalno i odlučno, predstavljaju ponos MUP-a. Stefanović je naglasivši značaj obuke i praćenja savremenih trendova u opremanju, najavio i da će MUP raditi na dodatnom opremanju pripadnika SAJ-a i drugih specijalnih jedinica policije.

Stefanović i direktor policije Milorad Veljović prethodno su odali poštu i položili vence na spomenik pripadnicima SAJ-a koji su izgubili život izvršavajući razne zadatke. Na svečnosti su uručene nagrade pripadnicima SAJ-a za postignute izuzetne rezultate u ovoj godini.

SAJ je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena savremenom opremom i naoružanjem za izvršavanje visokorizičnih zadataka. To se, pre svega, odnosi na borbu protiv terorizma na taktičkom nivou, kao i pružanje asistencije Upravi kriminalističke policije i drugim jedinicama MUP-a prilikom hapšenja najopasnijih kriminalnih grupa.

Iskustvo dugo tri decenije i program obuke po uzoru na svetske antiterorističke jedinice, doprineli su stvaranju izuzetno obučene, pokretne i opremljene operativne jedinice. Pripadnici SAJ-a uspešno su obezbeđivali najviše državne rukovodioce, skupove i objekte od posebnog značaja i strane državnike koji su bili u poseti Srbiji.

SAJ je samostalna jedinica u okviru direkcije policije MUP-a koja se angažuje po naredbi direktora policije uz prethodno odobrenje ministra unutrašnjih poslova. Tokom godina ta jednica je nekoliko puta reorganizovana, a nastavlja tradicije nekadašnje "Jedinice milicije za specijalna dejstva" formirane 18. decembra 1978. godine u cilju borbe protiv terorizma, kriminalnih grupa, izvođenja visokorizičnih akcija u urbanim uslovima...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track