ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Đaci bez knjižica
Foto: Marina Lopičić

Đaci oštećeni

ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Đaci bez knjižica

Društvo -
Prosvetni radnici nisu u obavezi da nadoknade časove dok traje obustava

BEOGRAD - Predstavnici reprezentativnih sindikata u obrazovanju poručili su danas da nastavljaju štrajk jer je Ministarstvo prosvete odbilo njihov predlog sporazuma i da će preporučiti da profesori izvedu ocene, ali da ne prisustvuju odeljenskim većima gde se ocene zaključuju.

Na konferenciji za novinare rekli su da profesori po zakonu nemaju obavezu da prisustvuju odeljenskom veću ako su u štrajku, koji traje već šest nedelja. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković tvrdi da novca za isplatu 4.500 dinara mesečno prosvetnim radnicima, koliko su tražili, ima, ali da u vladi nema sluha za to i da prosvetari nemaju drugog izbora do da nastave štrajk.

Brajković je ocenio da prostora u budžetu za zahtev sindikata ima, ali da je očigledno da će predstavnici vlade "sahraniti obrazovanje" smanjenjem plata u prosveti, a da nema socijalnog dijaloga. Upitan o posledicama za decu ako se ne završi prvo polugođe, Brajković je rekao da svako skraćenje časova znači manje vremena za utvrđivanje gradiva i da će biti oštećeni đaci. On je rekao da prosvetni radnici nisu u obavezi da nadoknade časove dok traje štrajk.

Predstavnici sindikata navode da, ako se ne zaključe ocene i ne podele knjižice đacima, ne može da počne drugo polugođe, a kako je navela portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, Ministarstvo prosvete ima vremena do 19. januara da se dogovori direktno sa sindikatima kako bi 20. januara počelo drugo polugođe.

Ona je navela da odbijanje sporazuma koji su ponudili sindikati, a prema kojem bi prosvetari trebalo da dobijaju 4.500 dinara mesečno, znači povratak na početak. Ocenila je da je u toku rat protiv srpskog obrazovanja i da je ministar prosvete "protiv ljudskog resursa koji je najbolji deo obrazovanja krenuo đonom, bez ikakve logike i razgovora, i počeo da se sveti".

Janković je rekla da je čudno što je inspekcija rada ubrzano izašla na teren i u Kruševcu, Nišu, Zrenjaninu posećuje škole i poručila da će se za vreme raspusta sindikati baviti sindikalnom disciplinom, kako bi učvrstili svoje redove.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da je molba premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima Srđanu Verbiću i Dušanu Vujoviću da odmah krenu da prave ugovor sa đacima i roditeljima o tome da li žele loše obrazovanje, jer više očigledno ne prave sporazum sa predstavnicima sindikata. "Ako se slože da će imati loše obrazovanje, onda ćemo i mi raditi za nešto više od minimalca", rekao je Živanović i dodao da ovo što se dešava u obrazovanju predstavlja "osvetu loših đaka".

Predstavnici četiri sindikata tvrde da od 1.250 škola u Srbiji, oko 1.100 štrajkuje, i naveli da je u Vojvodini završena školska godina zbog raspusta dece, ali da su prosvetni radnici u pokrajini odlučili da nastave štrajk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track