ŠABIĆ: Ispitati nezakonitu obradu podataka građana
Foto: Fonet

Neodgovorno ponašanje

ŠABIĆ: Ispitati nezakonitu obradu podataka građana

Društvo -
Šabić je rekao da pored više njegovih upozorenja, nije artikulisan nikakav akcioni plan za sprovođenje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti, kao i da je propušteno da se pripremi i donese više neophodnih akata i mera i aktivnosti u oblasti edukacije

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić danas je, povodom objavljivanja u listu "Kurir" linka koji vodi ka bazi velikog broja ličnih podataka na internetu, apelovao na medije da se uzdrže od takvih postupaka i dodao da činjenice govore da je u pitanju baza podataka članova i birača Demokratske stranke.

Šabić je u saopštenju naveo da od MUP-a traži da u potpunosti rasvetli okolnosti pod kojima je došlo do nezakonite obrade podataka, upozorivši medije da se, objavljivanjem linkova koje vode ka bazama podataka građana, izlažu riziku zloupotrebe podataka, a sebe izlažu odgovornosti za štetu koja zbog toga može nastati.

On je istakao da ne želi da eventualno negativno utiče na aktivnosti MUP-a, ali da "za sada može da potvrdi činjenice i indicije koje govore da se radi o bazi podataka članova i "sigurnih" birača jedne političke stranke (DS)" i da je u pitanju i apsolutno i relativno velika količina podataka - oko 150.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, činjenice i indicije govore da je kompromitacija podataka posledica aktivnosti ljudi od kojih su neki veoma mladi, čak i maloletni, te da se server servisa SendSpace na kojem je link ka bazi podataka, nalazi u SAD.

Poverenik je ocenio da je i taj događaj "još samo jedna potvrda neodgovornog odnosa države prema stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti".

Šabić je podsetio da i pored više njegovih upozorenja nekoliko vlada, uključujući i aktuelnu, nije artikulisan nikakav akcioni plan za sprovođenje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti, kao i da je propušteno da se pripremi i donese više neophodnih akata u normativnoj sferi i mera i aktivnosti u oblasti edukacije.

"Dalje održavanje takvog odnosa nužno će proizvoditi negativne posledice i po prava građana i po ugled zemlje", rekao je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track