6 GODINA OD TIRKETOVOG ODLASKA: Na današnji dan preminuo Bogdan Tirnanić
Foto: Beta

Sećanje na poznatog novinara

6 GODINA OD TIRKETOVOG ODLASKA: Na današnji dan preminuo Bogdan Tirnanić

Društvo -
Jedan od najoriginalnijih autora srpskog novinarstva i publicistike u svojoj bogatoj karijeri stekao je, pored popularnosti kod široke čitalačke publike, niz strukovnih nagrada, među kojima i priznanje Udruženja novinara Srbije Laza Kostić kao najbolji komentator

BEOGRAD - Ugledni beogradski novinar Bogdan Tirnanić preminuo je 16. januara 2009. godine u Beogradu. Tirnanić je rodjen 14. septembra 1941. godine u Beogradu. Karijeru je započeo kao urednik u beogradskom omladinskom listu "Susret".

Jedan od najoriginalnijih autora srpskog novinarstva i publicistike u svojoj bogatoj karijeri stekao je, pored popularnosti kod široke čitalačke publike, niz strukovnih nagrada, među kojima i priznanje Udruženja novinara Srbije „Laza Kostić” kao najbolji komentator. Bio je urednik avangardnog omladinskog časopisa „Susret”, glavni urednik „RTV revije”, urednik kulturne rubrike magazina NIN, glavni urednik časopisa „Nju moment”, filmski kritičar i kolumnista, a objavljivao je u „Politici”, „Borbi”, „Dnevnom Telegrafu”..., kao i u mnogim listovima bivše Jugoslavije. Dobio je i nagrade „Jug Grizelj” i „Veselko Tenžera”.

Tirnanić je objavio knjige – zbirke novinskih tekstova i eseja „Beograd za početnike”, „Ogled o Paji Patku”..., a prošle godine izašla mu je poslednja knjiga „Crni talas”, o značajnom periodu srpske kinematografije, u kojem je i lično učestvovao. On je igrao jednu od glavnih uloga, uz Milju Vujanović i Dragana Nikolića, u kultnom filmu Želimira Žilnika „Rani radovi”, koji je pre četiri decenije osvojio „Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu.

Popularni Tirke glumio je i u filmovima „Crni bombarder”, „Živeti kao sav normalan svet”, „Zbog jedne divne crne žene”, a sarađivao je na scenariju „Dečko koji obećava”. Bio je redovni posetilac pozorišta Atelje 212, sa suprugom, glumicom Darom Džokić, strastveni navijač fudbalskog kluba Crvena zvezda, a društvo iz boemskih kafana pamtiće ga kao duhovitog sagovornika, čoveka bez dlake na jeziku, što je bila i osnovna karakteristika njegovog novinarskog stila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track