GAŠIĆ SA HENDEOM: Vojna saradnja sa Mađarskom ide uzlaznom linijom
Foto: Marina Lopicic

Sastanak sa mađarskim kolegom

GAŠIĆ SA HENDEOM: Vojna saradnja sa Mađarskom ide uzlaznom linijom

Društvo -
Razgovarali smo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu približavanja EU i njenoj ulozi kao predsedavajućeg OEBS-u, istakao je minsitar odbrane

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Čabom Hendeom, da saradnja oružanih snaga dve zemlje ide uzlaznom linijom i da će naglasak u narednom periodu biti na unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije.

"Današnji sastanak je drugi susret sa ministrom odbrane Mađarske u poslednjih nekoliko meseci što potvrđuje visok nivo saradnje dve zemlje. Razgovarali smo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu približavanja EU i njenoj ulozi kao predsedavajućeg OEBS-u", kazao je Gašić na konferenciji za novinare u zgradi starog Generalštaba u Beogradu.

On je naglasio da krunu saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane predstavlja zajedničko učesće u misiji UN na Kipru.

"Razgovarali smo i o prisustvu mađarskog kontigenta u sastavu misije Kfor na Kosovu, što je za nas veoma važno kao i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i obuke vazduhoplovnih snaga", rekao je Gašić i dodao da će u narednom periodu vojske dve države održati 20 zajedničkih aktivnosti.

Ministar odbrane Mađarske Čaba Hende ocenio je da je za tu zemlju saradnja sa Srbijom "izuzetno značajna" što potvrđuju brojni susreti na različitim nivoima funkcionera dve zemlje.

"Danas smo se složili da proširimo saradnju u oblasti obuke i vojne industrije a od 1. marta ove godine, oficir mađarske armije biće angažovan u Kancelariji NATO-a u Beogradu", kazao je Hende.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track