Uz njih političari ne treba da brinu
Foto: Beta

Dan Uprave za obezbeđenje

Uz njih političari ne treba da brinu

Društvo -
Ministar policije Ivica Dačić čestitao je devet godina od postojanja popularnoj UZO i poželeo im da nastave sa uspešnim radom

BEOGRAD - Jubilej! Uprava za obezbeđenje pojedinih ličnosti i objekata (UZO) obeležila je danas devet godina od osnivanja. Ministar policije Ivica Dačić, kojeg obezbeđuju upravo pripadnici te uprave, čestitao im je jubilej i istakao da su oni jedna od najobučenijih i najspremnijih u MUP Srbije.

Ova Uprava je formirana tokom vanrednog stanja 9. aprila 2003. godine, nepunih mesec dana posle 12. marta, kada je ubijen predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić na ulazu u zgradu Vlade. - Zadovoljstvo mi je da prisustvujem Danu uprave. Vaši pripadnici su visokobrazovani, sposobni i imaju zavidan nivo obuke. Prošle godine ovde je bio centar za obuku kolega iz šest evropskih zemalja. U protekle četiri godine nije se dogodio nijedan incident, bilo da je reč o domaćim štićenim licima, diplomatskom koru ili gostima, a bilo je delikatnih poseta iz Rusije, kao što su predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Rusije Vladimir Putin, ali i Amerike - potpredsednik SAD Džozef Bajden i državni sekretar Hilari Klinton- rekao je Dačić.On je ponovio da je posao policije da štiti građane u čemu joj pomaže primena savremene tehnologije čije su mogućnosti prisutni imali priliku da vide. Ministra su interesovala dva moderna strelišta napravljena u nekadašnjem magacinu koja služe za taktičke zadatke:- Od čega su napravljeni ovi zidovi? - pitao je Dačić.- To su presovane, tvrde gume. Kada ih metak pogodi zadržava se u njima i ne može da rikošetira - objasnio je ministru Miodrag Tepavčević, pomoćnik načelnika Uprave.

Prema rečima Zorana Tomaševića, načelnika UZO prioritet u narednoj godini što se tiče zgrade u kojoj im je sedište, je promena stolarije s obzirom na to da imaju previsoke račune za struju zbog loše stolarije koja godinama nije menjana:

- Imamo grejanje, ali stolarija je loša i mnogo struje se troši - požalio se Tomašević ministru.

Gostima su potom prikazani najsavremeniji integrisani sistem praćenja važnih ličnosti, pre svega "tetra sistem" veza. Sva njihova vozila se prate preko GPS sistema vozila, tako da u svakom trenutku znaju gde se koje vozilo nalazi. Osim toga prikazan je i 3G prenos snimaka i fotografija preko mobilnog telefona.- Postoji mogućnost posmatranja nekog objekta ili određenog dela grada preko video veze ili fotografija sa mogućnošću uvećanja delova i detalja preko "tač skrina". Tako smo prilikom pripreme obezbeđenja neke ličnosti ili objekta u mogućnosti da virtuelno "prošetamo" kroz ceo objekat - kazao je Tepavčević. Osim toga ova Uprava ima video nadzor u gradovima i na graničnim prelazima.

Posle prezentacije prisutni su odgledali kratak film koji prikazuje jedan radni dan službenika UZO u kojem se moglo videti kako oni rade kondicione treninge, dižu tegove u teretani, treniraju borilačke veštine, pucaju, pa i oblače svoja odela, vezuju kravate i idu na zadatak u crnim, blindiranim "audijima" pod rotacijom. Film je napravljen u stilu američkih filmova o telohraniteljima u kojima se u prvi plan stavljaju sposobnost i profesionalnost pripadnika. Prezenteri su bili nekoliko muškaraca i devojka što je ministar prokomentarisao rečima:- Ja jedino na filmu vidim ove devojke koje rade u Upravi. Ne znam za koga ih čuvate, ali neka one budu dobra reklama za vas.

Osim ministra Dačića obeležavanju jubileja prisustvovali su direktor policije MIlorad Veljović, načelnik UKP MUP Srbije Rodoljub Milović, Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije, general Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije, MIlan Dimitrijević načelnik Uprave za međunarodnu policijsku saradnju, Goran Dragović, komandant PTJ, Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, Nenad Banović, načelnik Pogranične policije, Ivica Tončev savetnik ministra Dačića i drugi.

Ministar ne bi kod zubaraProlazeći hodnikom do sale za sastanke ministar policije zastao je na vratima stomatološke ordinacije UZO u kojoj su bile stomatolog i medicinska sestra. Jedna od njih ga je pozvala da uđe, na šta je on rekao:- Ne mogu žurim.- Kad završite to što imate vratite se.- Ne bih ja. Žurim - kroz smeh je uzvratio Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track