AKCIJA NA KOMOVIMA: Počinje spasavanje planinara iz Srbije i RS
Foto: Privatna Arhiva

Zavejani peti dan

AKCIJA NA KOMOVIMA: Počinje spasavanje planinara iz Srbije i RS

Društvo -
Zavejani planinari su smešteni u vikendici lokalnog meštanina u dobrom su psihofizičkom stanju, imaju hranu, grejanje i struju
1 / 2 Foto: Privatna Arhiva

PODGORICA - Akcija spasavanja šestoro planinara iz Srbije i Republike Srpske, koji su već peti dan zbog snežnog nevremena zavejani na Komovima, počeće danas.Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da će akcijom spasavanja će koordinirati Direktorat za vanredne situacije. Zavejani planinari su smešteni u vikendici lokalnog meštanina.

Gordana Škrbić (Foto: Privatna arhiva)
Gordana Škrbić (Foto: Privatna arhiva)

"Način spasavanja zavisiće od meteoroloških uslova i stanja na terenu", precizirano je u saopštenju koje prenosi portal Radio televizija Crne Gore. Planinari su, navedeno je, u dobrom psihofizičkom stanju, imaju hranu, grejanje i struju.

"Službenici Direktorata OKC 112 imaju stalnu komunikaciju sa njima i drže situaciju pod kontrolom", poručili su iz MUP-a. Kako je sinoć javila Radio-televizija Republike Srpske, Denisa Ivanovića, Nedeljka Stevanovića i Ljiljanu Maksimović iz Bijeljine, kao i Gordanu Janković, Draganu Jovanović i Dragana Pavlovića iz Srbije na Komovima je zatekla snežna oluja koju ne pamte ni lokalni meštani Andrejevice.

Dragan Pavlović (Foto: Privatna arhiva)
Dragan Pavlović (Foto: Privatna arhiva)

Zavejani na planini, uz pomoć ljudi dobre volje, od snežne nevolje sklonili su se u vikendicu u kojoj imaju struju, ali ne i vodu. Bitno je, kažu, da su na sigurnom. "Atmosfera među nama je odlična. Ali uslovi baš i nisu dobri, ne može se ni metar od kuće. Sneg je tri metra, minimum", posvedočio je za RTRS Denis Ivanović iz Planinarskog društva "Majevica" Bijeljina.

GSS: U Srbiji i Crnoj Gori troškovi spasavanja se ne naplaćuju

Povodom navoda da je Gorska služba spasavanja Crne Gore tražila od ugroženih planinara na Komovima novac da bi ih evakuisali helikopterom oglasila se Gorska služba spasavanja koji su saopštili da se ovakva spasavanja u Evropi naplaćuju i pokrivaju ih troškovi obaveznog osiguranja za skijaše i planinare. Međutim, u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama u okruženju, troškovi ovakvih spasavanja se ne naplaćuju.

- Gorska služba spasavanja Srbije je pre više od 60 godina osnovana i vođena je idejom pomoći ugroženima bez obzira na njihovo materijalno stanje, nacionalnu pripadnost, rasu, veru, pol... Zbog toga nikada nijedno spasavanje nije naplaćeno, niti su refundirani troškovi koje su služba i spasioci imali u toku spasilačke akcije. Zbog samog duha pomaganja ljudima u nevolji i naše duge tradicije, svim sredstvima ćemo se boriti da tako i ostane, kažu u GSS.

Oni su dodali i da Gorska služba spasavanja Crne Gore je veoma bliska organizacija Gorskoj službi spasavanja Srbije po načinu rada, obuci, filozofiji i shvatanju spasilaštva. Spasioci GSS Crne Gore iza sebe imaju nebrojeno uspešnih akcija pružanja pomoći i evakuacije ugroženih izletnika, planinara, žitelja zavejanih sela...

- Kolege iz GSS Crne Gore su u kontaktu sa zavejanim planinarima na Komovima procenile da oni nisu životno ugroženi i da nema potrebe za hitnim helikopterskim transportom koji bi, zbog vremenskih uslova na terenu, doveo u opasnost i spasilačke ekipe. Prema informacijama koje smo dobili od crnogorskih kolega, s obzirom na poboljšanje vremenskih uslova, helikopter MUP­a Crne Gore je upućen na lice mesta i očekuje se da u narednih par sati zavejani planinari budu evakuisani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track