VOJSKA SRBIJE USKORO IDE U RUSIJU: Kopnena vojska i RV  vežba sa ruskom armijom
Foto: Nebojsa Mandic

Unapređenje operativnih sposobnosti

VOJSKA SRBIJE USKORO IDE U RUSIJU: Kopnena vojska i RV vežba sa ruskom armijom

Društvo -
Tačno vreme izvođenja vežbi još uvek nije definisano jer je proces planiranja i dalje u toku, ali da bi načelno trebalo da se realizuju u drugoj polovini 2015. godine

BEOGRAD - U toku 2015. godine planirane su dve multinacionalne vežbe sa Oružanim snagama Ruske Federacije na kojima će se unapređivati operativne sposobnosti jedinica Vojske Srbije, izjavio je portparol Ministarstva odbrane i VS kapetan fregate Jovan Krivokapić.

"Na vežbama će učestvovati jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a realizovaće se u Rusiji" precizirao je Krivokapić.

On je dodao i da tačno vreme izvođenja vežbi još uvek nije definisano jer je proces planiranja i dalje u toku, ali da bi načelno trebalo da se realizuju u drugoj polovini 2015. godine.

Osim tih vežbi sa oružanim snagama RF u toku ove godine planirano je učešće pripadnika VS na još 22 multinacionalne vežbe koje će organizovati VS i oružane snage drugih partnerskih zemalja, na bilateralnoj ili multilateralnoj osnovi, kao i u okviru programa NATO ""Partnerstvo za mir"" (Mađarska, Rumunija, Grčka, Marinske snage Evropske komande oružanih snaga SAD...).

"Učešćem u multinacionalnim vežbama sa partnerskim zemljama, pripadnici Vojske Srbije obučavaju se za rad u multinacionalnom okruženju, sagledavaju taktike i procedure oružanih snaga drugih država, upoznaju se sa naoružanjem i vojnom opremom" rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima osnovna prednost ovakvog vida obučavanja jeste unapređenje funkcionalnih i operativnih sposobnosti jedinica koje se ogleda u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka, izvođenju protivterorističkih operacija, osposobljavanju za učešće u multinacionalnim operacijama ali i razmeni isustava.

"Ono što je posebno značajno je i rad na nepoznatom terenu i u drugačijim klimatskim uslovima, što naši pripadnici nemaju prilike da dožive u zemlji i na njima dobro poznatim vežbalištima" podvukao je Krivokapić.

Kako je istakao iskustva iz učešća na multinacionalnim vežbama primenjuju se u nadogradnji doktrinarnog sistema VS, odnosno u unapređenju uputstava i pravila za rad jedinica VS kao i sistema obuke u celini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja