Vučić: Srbija traži alternativu ruskom gasu, a ne Evropskoj uniji
Foto: Zorana Jevtić

Intervju Noje Ciriher Cajtungu

Vučić: Srbija traži alternativu ruskom gasu, a ne Evropskoj uniji

Politika -
Meni je svejedno da li energija dolazi sa Novog Zelanda ili Makedonije, ili bilo gde drugo. Potreban mi je gas po dobroj ceni, rekao je premijer

CIRIH - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija traži alternativu ruskom gasu, ali da to ne znači stratešku opredeljenost za priključenje Evropskoj uniji.

"Meni je svejedno da li energija dolazi sa Novog Zelanda ili Makedonije, ili bilo gde drugo. Potreban mi je gas po dobroj ceni", rekao je premijer u intervjuu za Noje Ciriher Cajtung, i istakao da za Srbiju to nije nikakva geopolitička igra, već igra za preživljavanje.

On je, na konstataciju da je predsednik Rusije Vladimir Putin iznenada obustavio izgradnju gasovoda Južni tok, objasnio da je time bio "iznenađen i zapanjen"."Čuli smo o tome tek kada je Putin bio u Turskoj, ali ne i ranije", objasnio je premijer dodajući da Srbija nije zadovoljna ovom odlukom, jer investira sopstveni novac, a potreban joj je gas.

Moj posao je da obezbedim energetsku sigurnost zemlje, rekao je, i ukazao da druge države, za razliku od Srbije, raspolažu alternativnim izvorima gasa, te da u tom svetlu treba gledati njegovu nedavnu izjavu da bi američki gas mogao biti alternativa.

Analiziraju se sve opcije: "Zbog toga razgovaramo sa Amerikancima, Rusima i drugima", naglasio je Vučić. On je objasnio da Srbija neće napuštati put ka Briselu, ali naravno želi da sačuva i tradicionalno dobre odnose sa Rusijom. To, kako kaže, ne znači da Srbija traži alternativnu rutu, već ostaje na kursu prema EU i - "tačka".

Na pitanje da li se ponekad oseća kao da je na čelu Grčke, imjući u vidu visok deficit vudžeta, da javna preduzeća gomilaju gubitke, a privredni rast stagnira, kazao da taj osećaj može biti sličan, ali da je Srbija krenula potpuno drugim putem.

On je ukazao da je Srbija izmenila zakon o radu, usvojila novi zakon o privatizaciji, smanjila plate u administraciji i penzije, što su, kako je dodao, bile bolne mere."Međutim kao prva zemlja jugoistočne Evrope sprovodimo fiskalnu konsolidaciju bez pritiska spolja. Zbog toga smo sa MMF-om mogli da sklopimo sporazum, a to nagrađuju i investitori", poručio je Vučić.

Govoreći o privatizaciji Vučić je kazao da je glavni problem što se radi pretežno o bankrotiranim fabrikama i preduzećima."I pored toga su zaposleni godinama dobijali plate, a za to ništa nisu pružali. Međutim postoje privredne grane, kao što su telekomunikacije, koje bude veće interesovanje", uveren je Vučić dodajući da je i dalje cilj okončanje privatizacija do kraja godine. "Ili ćemo naći nekog ko će kupiti preduzeća i učiniti ih profitabilnim ili će ona biti likvidirana", naglasio je Vučić.

Stabilnost je ključna reč moje politike

Vučić je prvi put je potpuno uveren da će Srbija biti 29. članica Evropske unije, ukazuje da nije pitanje hoće li Zagreb uticati na naš put u EU, već naša zajednička budućnost, te ističe da je stabilnost ključna reč njegove poluitike.

Srbija je odlučno na kursu ka EU, rekao je premijer i dodao da će Srbija obaviti svoje zadatke, i da će na tom putu napredovati. Na pitanje da li očekuje da će Zagreb podržati pristupni proces Srbije EU Vučić je naglasio da nikada ne kritikuje susedne zemlje."Susede Srbije vidim kao stranu sa kojom moram da se suočim. I pored pojedinih nesuglasica posleđih meseci moramo da poboljšamo naš odnos. Ne brinem se zbog uticaja Zagreba na naš put u EU, već zbog naše zajedničke budućnosti", kazao je premijer. On je podvukao da primenjuje strategiju nereagovanja na provokacije.

Vučić je primetio da su srpski novinari nedavno želeli da izvuku njegov stav o tome što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da su svi Srbi u Hrvatskoj Hrvati:"Treba joj dati nešto vremena. Ona je tek nedavno izabarana. Mi se ne suzdržavamo zato što smo slabi ili uplašeni, već ćutimo zato što nam je stalo do stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Stabilnost je ključna reč moje politike", podvukao je Vučić.

Što se Kosova tiče, podsetio je, pokrenut je dijalog, Srbija je napravila mnoge kompromise kojima stanovništvo Srbije nije uvek zadovoljno, ali je to činjeno na najbolji mogući način, kako bi se život i bezbednost srpske manjine na Kosovu štitili, i Srbiji omogucio put u EU."Međutim, nismo spremni da Kosovo priznamo kako nezavisnu državu. Nadam se da Brisel ne očekuje samo ustupke od Srbije", naglasio je Vučić dodajući da nije mišljenja da je Kosovo de fakto nezavisno.

"Srpsko-albanski odnos je od velikog značaja za zapadni Balkan, ali nije najveći problem regiona", podvukao je premijer dodajući da se radi o stvarima koje nemaju dirketne veze sa Srbijom.Kako je dodao, druge zemlje u regionu, ne navodeći na koje misli, imaju veće probleme.Vučić je ponovio da Srbija bezuslovno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i da je RS deo Bosne."To je rekao i predsednik RS Milorad Dodik, i to ne samo jednom, već deset puta. I kako znate ja sam kao prvu posetu inostranstvu otišao u Sarajevo", podsetio je on.

(Tanjug/Noje Ciriher Cajtung)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track